klart.se

Du är här: Utbildning och barnomsorg > Norsjö vuxenutbildning > Studiemedel & Stipendier

Studiemedel & Stipendier

Det är viktigt att få ekonomin att gå ihop när även när man studerar. Som student gäller det att ta vara på alla möjligheter till extra klirr i kassan.

Studiemedel
Det är hos CSN du ansöker om studiestöd. Det är också CSN som bäst kan svara på dina frågor som handlar om studiestöd. Det är du själv som ansvarar för att CSN får veta om du bl.a. byter eller avbryter utbildning, om du får ändrad inkomst eller om något annat händer som kan påverka dina studier. Läs mer på CSN.se vad som gäller vid sjukdom, vård av barn m.m.

Du har rätt till studiemedel när du studerar. Studiemedlet består av bidrag, lån och kan ibland också bestå av olika tillägg. Hur mycket lån du vill ta bestämmer du själv. Du kan även få extra tilläggsbidrag och merkostnadslån beroende på din situation.

Som student i Sverige får du ha inkomster upp till ett visst belopp innan ditt studiemedel minskas, detta belopp kallas för Fribelopp. Hur mycket inkomster du får ha beror på hur många veckor under varje kalenderår du studerar. De exakta siffrorna och mer information hittar du på CSNs sida för inkomst och fribelopp

Studiemedel kan du söka från och med höstterminen det år du fyller 20 år och längst till och med det kalenderår du fyller 54 år. Rätten till lånedelen begränsas dock successivt från och med det kalenderår du fyller 45 år.

Studiemedel beräknas för varje vecka som du deltar i utbildning. För att få ansöka om studiemedel måste du studera under minst tre veckor på minst halvtid. Du kan även få studiemedel för 50 eller 75 procents studietakt.

Du kan söka studiemedel för högst ett år i taget. Ansökan kan du skicka in när som helst. CSN beviljar dock studiemedel för högst 4 kalenderveckor retroaktivt från den vecka då ansökan kommit in till CSN.
 
Studiemedel ansöker du om på CSN:s hemsida.

Stipendier
Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar. Varje år delar svenska stiftelser, företag och organisationer ut stipendier för miljarder kronor och du kan få stipendier för alla tänkbara ändamål. Bland de vanligaste är studier, idrott, hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering och sociala ändamål. Här får du information om olika typer av stipendier, hur du hittar dem och sätter ihop en vinnande ansökan

Bara en liten del av alla stipendier som finns kan sökas av vem som helst. Vanligtvis måste man uppfylla ett eller flera olika villkor för att kunna få ett stipendium.

Ett sätt att leta stipendier är att kolla i länsstyrelsernas databas efter stipendier i kommuner du på olika sätt har anknytning till. Det kan vara län och kommuner där du är född, bor, arbetar eller studerar. Sju länsstyrelser är tillstånds- och tillsynsmyndigheter för landets stiftelser. Länsstyrelsen är skyldig att hålla ett register över stiftelserna. Detta register har anpassats till en databas där du kan söka på stiftelsens ändamål.

Hör med lärare och studievägledare på ditt lärosäte om det finns några speciella stipendier som är knutna till din skola eller din utbildning. På universitet och högskolor brukar även studentkåren ha information om stipendier.

Ring och fråga
Börja med att ringa, mejla eller skriva till stipendieförvaltaren och ta reda på alla detaljer kring stipendiet. Fråga om det finns en speciell ansökningsblankett du ska fylla i eller om det räcker med det ansökningsbrev du skriver själv. Kolla även upp vilka bilagor och övriga handlingar som stipendieförvaltaren vill ha in. Kontrollera om det finns ett sista datum för att skicka ansökan. Lägg tid på att få ihop ett bra ansökningsbrev.
 
 

Sidan uppdaterad:  2015-11-27
Kontaktinformation

CSN (Centrala Studiestödsnämnden)


Telefon

0771- 276 000

Telefontid

Mån-fre: 8-16.30

Hemsida
CSN
 
Kontaktinformation

Norsjö gymnasium och vuxenutbildning
Norsjö gymnasium och vuxenutbildning


Telefon

0918-142 70 eller 072-510 29 05

Besöksadress

Skolgatan 26

E-postadress


Norsjö gymnasium på Facebook
www.facebook.com/Gymnasiet
 

Viktiga länkar

Studiemedel
CSN
Information om studiemedel

Stipendier
Stipendier.se
Allastudier.se

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)