klart.se

Sopsorteringsguide

Här kan du läsa mer om hur du ska sortera dina sopor.

Tidningar

Det här kan du sortera:
Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper och andra pappersprodukter som inte är förpackningar.
 
Lämnas inte:
Gummerade kuvert, plastat papper (slängs som hushållsavfall).

Pappersförpackningar

Det här kan du sortera: 
Hundmatsäckar, sockerpåsar, pasta- paket mm, blompapper, presentpapper, bärkassar, mjölk- och juiceförpackningar, sko- och pizzaförpackningar, toarullar, wellpapplådor till tv-apparater, stereoapparater, möbler mm, omslag till bokklubbsböcker.
 
Lämnas inte:
Kuvert (slängs som hushållsavfall), dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper och andra pappersprodukter som inte är förpackningar (till tidningsåtervinning).

Hård plastförpackning

Det här kan du sortera:
Burkar, dunkar, småhinkar, ketchup- flaskor, yoghurtburkar, dusch- och schampoflaskor. OBS! Förpackningarna skall vara tömda och droppfria. Korkar och lock ska skruvas loss.
 
Lämnas inte:
Plastleksaker, tvättkorgar, plastmöbler, plastslang mm. Lämnas som grovsopor vid ÅVC. OBS! Alla pantflaskor lämnas i butik.

Mjukplast

Det här kan du sortera:
Plastpåsar, plastsäckar, sträckfilm, svepplast.
 
Lämnas inte:
PVC, hårdplast.

Metallförpackningar

Det här kan du sortera:
Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler och lock, penseltorra färgburkar, aluminiumfolie och formar, värmeljushållare, stålband mm. OBS! Förpackningarna ska vara tömda och droppfria. 
 
Lämnas inte:
Burkar med färgrester, lim och lösningsmedel lämnas på ÅVC. Metalliknande påsar som innehåller mer mjuk plast eller papper, metallskrot, vvs-detaljer, elektronik och elartiklar, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar. Sorteras ut på ÅVC.
OBS! Dryckesburkar av aluminium lämnas mot pant i butik.

Ofärgat glas

Det här kan du sortera
Flaskor och burkar av ofärgat glas, vin och spritflaskor från systembolaget (ger inte längre pant, så de sorterar man). OBS! Korken på flaskorna skall slängas där den hör hemma, t ex plastkork skall till hårdplast.
 
Lämnas inte:
33 och 50 cl dryckesflaskor lämnas mot pant i butik.

Färgat glas

Det här kan du sortera:
Flaskor och burkar av färgat glas, vin och spritflaskor från systembolaget (ger inte längre pant, så de sorterar man) OBS! Korken på flaskorna skall slängas där den hör hemma, t ex plastkork skall till hårdplast
 
Lämnas inte:
33 och 50 cl dryckesflaskor, lämnas mot pant i butik

Elektronik

Det här kan du sortera:
Alla elektriska produkter och produkter som drivs med batteri, t ex skruv- dragare, personvåg, modem till dator, telefon, värmeelement som är ej fast installation och kaffebryggare
 
Lämnas inte:
Elektrisk utrustning från bilar, fast installerad utrustning för uppvärmning eller ventilation t.ex. element, fläktar eller luftkonditionering

Detta lämnas på ÅVC

 • Keramik, planglas och porslin
 • Lysrör och glödlampor
 • Kylar och frysar
 • Kemikalier och farligt avfall      
  T ex färgburkar som har färg kvar slås ihop i en burk och ställes in i miljöboden, och de tomma burkarna som är droppfria skall lämnas där de hör hemma, t ex plastburkar i plastförpackning, metallburk i metallförpackningar
 • Batterier: alla batterier i olika storlekar även bilbatterier
 • Kabel, mässing, rostfritt, aluminium, koppar (finns speciella kärl)ärmtaket
 • Metallskrot     
  Allt metalliskt avfall som inte är en förpackning. Tex skyltställ, hyllplan, plåtar, trasiga verktyg, såg, stötdämpare med mera.
 • Frigolit
 • Trä: lämnas mot avgift
 • Värmepanna, vattenberedare, fast installerade element

På ÅVC får inga plastsäckar lämnas med innehållet i. Du får frakta dit saker i sopsäckar, men sedan ska du sortera det i rätt containrar. Sopsäckar sorterar du som mjukplast. Tidningar i plastkasse ska du sortera var för sig. Är tidningarna i en papperskasse så ska du sortera papperskassen i containern med pappersförpackning.

 
 

Sidan uppdaterad:  2015-10-28
 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)