Naturområden, naturreservat
Naturreservat ett av de viktigaste och vanligaste sätten att skydda värdefull natur på ett långsiktigt sätt i Sverige och i många andra länder. Bildande av naturreservat är ett av flera medel för att uppnå de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen.
Inom Norsjö kommun finns 9 naturreservat och ca 16 Natura 2000-områden.
Våra reservat är:
- Borup
- Kryddgrovan
- Lillträsket
- Malån-Storforsen
- Rörträsk silängar (kulturreservat)
- Svansele dammängar
- Vajsjön
Malån - Storforsen
Reservatet innehåller avsnitt som är unika för Malån, dels Storforsens kanjon och dels forssträckorna uppströms och nedströms. Kanjonen har utbildats av ytvulkaniter vilket är det material det fasta berget består av. Det ger kanjonbildningen en skifferartad struktur med nästan lodräta stup.Inom reservatet finns tydliga spår från flottningstiden, till exempel båtdraget vid Storforsen. En kortare sträcka har restaurerats och ligger väl synlig intill stigen på Malåns södra sida. Malåns södra fåra är någon gång under perioden igenlagd med stora mängder sten. Intill den norra stranden står två gamla flottarkojor.
Svansele dammängar
Under vintern är dammluckorna stängda och vattnet i Petikån höjs. När våren kommer sänks vattennivån. Vattnet bidrar med gödning och syresättning av marken. Vasstarr, grenrör och fräken tillhör de växter som slås i dammängen. Sensommaren är skördetid. Gräset slås med en lång, vass, kragförsedd lie, räfsas ihop och torkas på hässjor. När höet är torrt bärs det in i ladorna. Dessa byggnader har en upp till två meter hög undertimring för att inte höet skulle bli blött vintertid.
Vajsjön
Vajsjöns naturreservat ligger alldeles intill Norsjö samhälle. Vajsjön var tidigare en del av Norsjön. I slutet av 1800-talet sänkte man sjön för att öka avkastningen vid slåttern och då bildades Vajsjön. Enligt gamla handlingar var den årliga avkastningen 2000 skrindor hö. Det motsvarar 400 ton i dagens mått. När sjöslåttern upphörde på 1940-talet började våtmarken att växa igen och den grunda sjön är därför idag mycket mindre till ytan. Bästa tiden för ett besök vid Vajsjön är under våren när isen ligger kvar och smältvatten översvämmar grässtränderna. Sjöorre, sädgås, småspov, svartsnäppa och ibland smalnäbbad simsnäppa rastar då i sjön under sin resa upp till fjällen. Gräsand, bläsand, kricka och årta är årliga häckare. Vid sjön finns ett fågeltorn och en rastplats som är anpassad för funktionshindrade.
Sidan uppdaterad:
2017-08-14