klart.se

Du är här: Underjordskyrkan i Kristineberg

Underjordskyrkan i Kristineberg

DSC_7393.JPG

90 meter under marken, i Kristinebergsgruvan, hittar ni underjordskyrkan st:Anna, Denna ekumeniska kyrka är den enda i sitt slag och har en reproduktion av den kristusbild som uppenbarade sig i gruvan efter en sprängning 1946.

Kristineberg är beläget i Lycksele Kommun, med närhet till både Norsjö och Malå kommun. Världens längsta linbana som tidigare fraktade malm mellan gruvan i Kristineberg och anriktningsverket i Boliden men som idag är renoverad och tar besökare på en naturskön åktur mellan byarna Örträsk och Mensträsk i Norsjö kommun

Den två meter höga kristusgestalten som framträdde efter att sprängdammet lagt sig, den där novemberdagen 1946, bestod av glänsande vit kvartsit mot den mörkare bergväggen.

Händelsen lockade människor från hela världen till Kristinebergsgruvan för att få uppleva den märkliga uppenbarelsen. Men med tiden så fylldes bergrumet med kristusgestalten igen med gråberg och cement efter att kristusgetalten hade börjat vittra sönder.

Men ca 20 år senare hittades ytterligare en kristusgestalt i samhället. Den här gången var det en mörk gestalt mot en ljus bakgrund och den hittades på en marmorplatta i samband med en ombygnation av konsumbutiken i samhället.

Dessa händelser har kopplats ihop med en profetia om att Kristus ska visa sig tre gånger, och den första gången ska vara i ett berg.
Underjordskyrkan som fått sitt namn efter gruvarbetarnas skyddshelgon Sankta Anna ligger bara några meter från platsen där den ursprungliga kristusbilden hittades.

Till kyrkan kan ni komma för andakt eller en guidad visning. i guidningen ingår även en runda i visningsgruvan som ligger bredvid kyrkan. I visningsgruvan får ni veta mer om gruvdriften i Kristineberg.

Till underjordskyrkan åker ni med guidad busstur som avgår från Thornégården och turen tar ca 1,5 h.

Från Thornégården utgår transport ned till underjordskyrkan, 90 meter under jord, med minibuss.

Kristineberg är beläget i Lycksele Kommun, med närhet till både Norsjö och Malå kommun.  Med världens längsta linbana fraktades tidigare malm mellan just gruvan i Kristineberg och anriktningsverket i Boliden men som idag är renoverad och tar besökare på en naturskön åktur mellan byarna Örträsk och Mensträsk i Norsjö kommun.                                     
 
 

Sidan uppdaterad:  2016-06-14
Kontaktinformation

Underjordskyrkan i Kristineberg


Telefon

070-348 79 09

E-postadress


 

Öppetider:

Sommaren 2016:

27 juni-14 augusti

Guidade turer kl. 13.00

 

boka 

 

 

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)