klart.se

Du är här: Agnes Lindberg

Agnes Lindberg

Agnes Lindberg

Agnes Lindberg, yngre syster till vasaloppssegraren Oskar Lindberg, föddes den 6 juni 1897. Hon växte upp under knappa förhållanden i Björknäs, Norsjö i en syskonskara på nio barn.

 
Syskonen Lindberg fick tidigt börja hjälpa till på arrendegården Prästudden som var ett prästboställe på den tiden. Familjen bodde där ett antal år. Eftersom pappa August och bröderna ofta arbetade långt från hemmet fick flickorna Lindberg i mycket unga åt ta del av gårdens skötsel. De fick lära sig att hantera både yxa, lie och räfsa. Gården skulle ju skötas trots bortavaro av manfolket. Under vedhuggning råkade den då fjortonåriga Agnes hugga av sin vänstra tumme. Detta handikapp besvärade henne livet ut, under sin skidlöparkarriär hade hon en specialgjord rem som lindades som en snara runt handleden för att få ett någorlunda stadigt grepp om skidstaven.

Inspirerad av storebror Oskar började Agnes tidigt, med stor framgång att delta i skidtävlingar. Redan som femtonåring följde hon sin bror till Umeå och deltog i damklassen i Umespelen. Efter fina framgångar på de lokala planet med bl.a. DM-seger var det 1920 dags att göra SM-debut. Resultatet blev minst sagt lysande. En andraplats, slagen med endast knappa minuten av den då ansedda som oslagbara Elin Pikkuniemi.

1921 blev det återigen andra plats efter omöjliga Pikkuniemi, endast minuten skilde i sluttid. Norsjö vann lagsegern. Förutom Agnes åkte i det segrande laget Signora Norén (5) och Ellen Isaksson (6).

1922 blev det en 14:e plats. De enormt stora tidskillnaderna mellan löparna skvallrar om vallningsföre. Mellan ettan och sexan skilde det 10 minuter.

1923 hette svenska mästarinnan på skidor Agnes Lindberg. Den 4 mars blev en klang- och jubeldag för syskonen Lindberg och Norsjö IF. Agnes svensk mästarinna, brodern Oskar Vasaloppssegrare och Signora Norén andra plats efter Agnes.

1924 ansåg sig Norsjö IF inte ha ekonomiska möjligheter att representera med ett damlag på SM. Beslutet innebar att 1:a, 2:a och 5:e dam från föregående år saknades på startlinjen.

1925 deltog den segerrika trion i SM men då för Bastuträsk IK. Agnes blev för tredje gången SM-tvåa. Denna gång slagen av lagkamraten Signora Norén. Tillsammans med Svea Johansson blev det lagseger. I och med denna framgång satte dessa tre punkt för sitt framgångsrika tävlande på elitnivå.

Vi minns hur Agnes flera år efteråt dök upp på Norsjö IF´s klubbmästerskap och satte ungdomarna på plats.

1924 gifte sig Agnes med den mycket idrottsintresserade Rinaldo Lundgren från Sörbyn, Norsjö.

Som kuriosa kan nämnas att Agnes var den första kvinnan som i ett Svenskt Mästerskap tävlade i långbyxor. Detta ansågs mycket opassande på den tiden och det utlöste därför massa tidningsskriverier. Men redan vid nästa års SM på skidor åkte alla damer i långbyxor.

TÄVLINGSRESULTAT SM: 10KM (Under alla år tävlade hon för Norsjö utom 1925)
1920, 2:a Bollnäs
1921, 2:a Boden (Deltog även i det vinnande Norsjölaget.)
1922, 14: Stockholm   
1923, 1:a Härnösand   
1925, 2:a Östersund (Deltog även i det vinnande Bastuträsklaget.)

Agnes var en stor skidlöpare, värd att hyllas. Agnes Lindberg – Lundgren avled den 6 november 1966, 69 år gammal.
 
 

Sidan uppdaterad:  2015-05-19
 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)