klart.se

Du är här: Algblomning i Södra Lidträsket

Algblomning i Södra Lidträsket 

Undvik att bada och låt inte hundar dricka vattnet. Läs mer här..

Algblomning


Algblomning har observerats i Södra Lidträsket. Södra Lidsträsket ligger till stor del i Skellefteå kommun och det var Skellefteå som tog vattenprov för att kontrollera vilken typ av alger det var som fanns i sjön. Provet analyserades av deras limnolog som bedömde att majoriteten av proverna bestod av blågröna alger, (cyanobakterie). Toxiciteten i cyanobakterier kan variera beroende på vilken art det är som växer till.

Var försiktig
Under tiden som blomningen pågår ska du vara försiktig när du badar i sjön. Algblomningarna kan ge hudirritation i samband med bad och utgöra en hälsofara främst för små barn och husdjur. Barn och hundar är särskilt utsatta eftersom det är större risk att de får i sig vatten, genom t.ex. kallsupar och slickning av tassar/päls.

Det är i därför klokt att undvika bad vid kraftig algblomning för inte riskera att få i sig vattnet, om du ändå badat skölj av kroppen noga och tvätta med tvål och vatten.

Låt inte barnen sitta eller leka i strandkanten där det ofta samlas alger. Se till att hundar inte dricker eller badar i vattnet då de är mycket känsliga för algtoxiner.

Varför blommar de i sjön? Hur sprider de sig?
Cyanobakterier förekommer nästan överallt och har utvecklat ett antal anpassningsmekanismer för olika miljötillstånd. Cyanobakterier kan bilda vilostadier i ogynnsamma förhållanden när sedan omgivningen blir gynnsam börjar bakterierna att tillväxa igen, olika parametrar bl.a. närsalter (t.ex. kväve, fosfor) kan påverka tillväxten. För att kontrollera hur näringsstatusen ser ut i sjön har ett vattenprov tagits och svar inväntas.

Hur stor risk att det finns i andra sjöar i kommunen?
Risk finns alltid och då vi inte har möjlighet att åka runt och kontrollera alla sjöar. Vi är beroende av att man kontaktar oss på miljö- och byggavdelning om man misstänker algblomning. 

Vid frågor kontakta miljö- och byggavdelning via kommunens växel 0918-14000.
 

 

Publicerad:  2017-08-11 14:30

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)