Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
En man och två kvinnor i en skolkorridor. De är alla tre glada.

Agera tillsammans

17Under vecka 47, pågår “En vecka fri från våld”. Veckan är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld.

Tomas Lindmark lärare i årskurs 5 berättar hur de jobbar förebyggande mot våld genom en metod som kallas för AGERA.


Vad är AGERA?

“Agera tillsammans” är ett utbildnings- och metodmaterial för att jobba förebyggande mot våld. En viktig del i arbetet är att skapa aktiva åskådare som vågar ingripa och säga ifrån.

Vad jobbar du med och vilka fler är mentorer i Agera tillsammans?

Jag jobbar som mellanstadielärare på Norsjöskolan. Det är jag, Eva Westergren och Liz Alm som jobbar med Agera i årskurs 5. Det är 5A och 5B som vi har Agera med.

Hur jobbar ni med AGERA?

Vi har en lektion i veckan där vi jobbar med materialet tillsammans med eleverna. I materialet ingår det många olika slags övningar som till exempel gruppdiskussioner, dilemmasagor, diskussioner kring olika typer av våld, arbete med våldspyramiden, lekar som bygger självkänsla, forumspel, och värderingsövningar.

Vad är din roll i arbetet med AGERA?

Jag tillsammans med mina kollegor håller i lektionerna och leder arbetet med eleverna.

Hur länge har ni jobbat med metoden och kan ni märka någon skillnad sedan ni började?

Vi har jobbat med AGERA sedan årskurs 4 och det vi ser är att medvetenheten kring normer och värden har ökat och att de har fått ett öppnare syn kring allas lika värde.

Senast ändrad 1 december 2021

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.