Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Avklarade punkter på bucketlistan

Nu har vi avklarat en del av de punkter på bucketlistan som vi kunnat göra här i Norsjö. Vi har skrivit lite fakta om varje ställe och vad vi tyckte om att besöka dem.

 

Besöka Skidlöparmuseet

Norsjöbygden har ett stort antal framgångsrika skidlöpare, som exempelvis den första vasaloppssegraren Ernst Alm. På skidlöparmuseet visas utvecklingen skidåkningen har genomgått i Norsjöbygden. Utställningarna visar bland annat åkarnas uppväxtmiljöer, träningsförhållanden, utrustning, skid- och vallatillverkning.

En trappa upp i museet finns “Minnenas café”, som återknyter till de förhållanden idrottsutövare hade förr i tiden. I rummet innanför finns prissamlingarna. Där kan man bland annat beskåda de tre segermedaljerna från Vasaloppet.

Skidlöparmuséet var väldigt intressant! Det var väldigt läckert att se de små modellerna de hade gjort. Muséet är absolut värt ett besök, särskilt om man är skidintresserad.

Besöka Jaktmuseet

Museet visar bygdens djurliv samt den betydelse jakt haft för Norsjöbygden. Man får se gamla fångredskap i form av vapen, fällor och giller. Utställningen innehåller djur som björn, varg, järv, bäver och fåglar av olika slag. I skogspartiet bakom museet förevisas ett antal boplatser och äldre fångstredskap.

Jaktmuséet är väldigt häftigt men det var lite obehagligt att se alla fångredskap. Utställningarna är absolut värda att se!

Besöka Fannygården

Fannygården uppfördes år 1871 och inrymde då bland annat en större affärsverksamhet. Byggnaden är renoverad och kan uppvisa en del utställningar där du bland annat kan se:

  • Ester Harnesks fotoateljé samt Conda Forsells och Holger Nyströms fotoutställningar.
  • Ett hembygdsrum med möjligheter till studier och hembygdsforskning.
  • Delar av konstnärinnan Victoria Nygrens hem samt delar av förra ägarinnan Fanny Grahns bostad.

Vi tyckte om Fannygården! Fotoateljén och fotoutställningarna var otroligt fina och väl värda att se. Återskapningen av Victoria Nygren och Fanny Grahns hem var otroligt bra gjort. Man slungas verkligen tillbaks till en annan tid och in i ett annat liv när man ser det.

Besöka Hålléns café

I den gamla ladan finns ett café som fått sitt namn efter den kände möbel- och inredningsmålaren Per Olof Hållén.

I Norsjöbygden har det funnits elva orgelbyggare. Med stor handaskicklighet och musikalitet gjorde de instrument av mycket hög kvalitet. P O Finnbergs var en av Norsjöbygdens orgelbyggare och hans orgelverkstad har återskapats i Hålléns café. Där finns många handgjorda gamla verktyg och orgel-delar att se.

Det var intressant att se orgelverkstaden och caféet var jättemysigt!

Alla platser vi har besökt finns på hembygdsområdet och alla är definitivt värda ett besök i sommar!

Senast ändrad 22 juni 2021

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.