Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Glad tjej i skoterhjälm

En spännande framtidsspaning

Norsjö kommun befinner sig i en spännande situation i och med den expansiva utveckling som sker i Västerbotten. Kommunen har därför sett behov av att ta fram en scenarioanalys som bygger på framtidsspaning hellre än historiska data. Mycket talar för att utfallet under kommande period kommer att vara av stor betydelse för att bryta trenden med en minskande befolkning i kommunen.

Den scenarioanalys som Norsjö kommun har tagit fram utgår från en kartläggning av investeringsplaner bland kommunens företag, föreningar och kringliggande kommuner.

− Vi befinner oss i en spännande tid och arbetet som gjorts i scenarioanalysen är väldigt bra underlag för fortsatt arbete tillsammans med näringslivet för att skapa Världens bästa vardag, säger tillväxtchef Beatriz Axelsson.

Världens bästa vardag

Utifrån kartläggningen har arbetsgrupp, ledningsgrupp och politiker resonerat tillsammans hur utvecklingen kan komma att se ut i kommunen framöver. De har också tittat på möjliga faktorer som kan underlätta respektive försvåra för kommunen att nå sin vision om Världens bästa vardag.

− Det här är en utmaning för oss politiker då vi ska ta beslut som följer den riktning som scenarioanalysen visar. Vi är vana att jobba med en minskande befolkning, nu blir det helt andra utmaningar om befolkningen ökar. Vi kan helt enkelt inte förlita oss på att historien berättar hur framtiden kommer att se ut, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Lindfors.

Norsjö kommun kommer att jobba aktivt med scenarioanalysen. Det finns en del insatser som är både enkla att genomföra och som ger stor effekt. Några förslag är att visa på attraktiviteter och olika möjliga yrkesroller hos lokala företag samt att utveckla interna rutiner vid etableringar.

– Vi redan idag bland annat ett pågående arbete med framtidsdagarna för högstadieeleverna samt interna rutiner vid etablering, men de ska vi bli ännu bättre på, avslutar tillväxtchef Beatriz Axelsson.

Senast ändrad 5 december 2021

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.