Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Grön bild med ordet kommunstyrelsen

Sammanfattning från kommunstyrelsen 13 oktober

det Tisdag den 13 oktober hade kommunstyrelsen i Norsjö sammanträde. Här kan du läsa en kort sammanfattning från några av de politiska besluten. Observera att besluten blir giltiga först när protokollet är justerat.


13. Leaderprojektet ”Multinations Norsjö”

Som en del i arbetet med Världens bästa vardag startades Facebookgruppen Multinations Norsjö i november 2019 av en medarbetare på Tillväxtavdelningen. Målsättningen med Facebookgruppen är att skapa ett livligt affärs- och socialt forum i Norsjö kommun för att ge information, support och tjänster till personer och företag som nyligen har flyttat till eller planerar att flytta till norsjöbygden. Detta forum ska hjälpa till att möjliggöra och underlätta deras flytt, bosättning och snabb integrering i sin nya miljö, vilket gör det till en trevlig upplevelse. För att uppnå detta ska gruppen samarbeta med svenska organisationer, föreningar och multinationella människor som bor här, Ibland ska gruppen arrangera affärs- och sociala events för att uppnå sina mål.

Hittills har gruppen 138 medlemmar av olika nationaliteter, och finns nu även på LinkedIn.

Multinations Norsjö har redan gjort skillnad. Här erbjuds en personlig kontakt. I gruppen finns hittills 6 familjer, totalt 20 personer, som har flyttat in eller är på väg in. Det handlar också om 3 nya företag. Via gruppen har tillväxtavdelningen också fått 27 CV från personer som vill flytta till Norsjö varav 7 är högutbildade inom vård utanför EU.

De personer som nåtts via Multinations är imponerade över den tid som läggs på dem för att de ska kunna etablera sig här. Denna personliga kontakt är att betrakta som en stor konkurrensfördel. Få andra kan erbjuda liknande service.

För att få möjlighet att vidareutveckla Multinations Norsjö sökte tillväxtavdelningen i våras finansiering från Leader Skellefteå Älvdal till ett projekt för att vidareutveckla arbetet med Multinations Norsjö. Projektet har nu beviljats.

Kommunstyrelsens beslut: Säger ja till projektet.


15. Uppföljning av genomförandeplan för ANDTS/BRÅ 2019

Mari-Louise Skoogh, avdelningschef kultur och folkhälsa, är med på mötet och berättar om hur det gått med genomförandeplanen gällande alkohol, narkotika, doping, tobak och spel (ANDTS).

Det finns en samverkan med olika nätverk som är viktigt för att vi tillsammans ska kunna göra olika insatser. Jobbar just nu med en trygg och våldsfri kommun.

Det finns målområden som kommunen går efter. Bland annat ska tillgång till alkohol, narkotika, doping, tobak och spel ska minska och antalet barn och unga som börjar använda alkohol, narkotika, doping, tobak och spel ska succesivt minska. Tidig alkoholdebut ska minska. Vårdnadshavares kunskap ska öka.

Det finns utvecklingsområden som kommunen måste jobba med ännu mer. Exempel på utvecklingsområden är bland annat fokusgrupper, samverkan med andra kommuner, nattvandring och polisnärvaro. Mari-Louise påpekar att det är jätteviktigt att anmäla brott så att polisen har något att utgå ifrån.

Nattvandring är något som vi bör få till, men det står tyvärr inte personer i kö för att nattvandra.

Politikerna i kommunstyrelsen diskuterade ämnet och var överens om att det är ett viktigt arbete.

Kommunstyrelsens beslut: Uppföljning av genomförandeplan 2019 antas.


16. Medborgarförslag – Badstranden i Norsjö

Ett medborgarförslag har kommit in som handlar om att fylla på badstranden i Norsjö med mera sand.
Ett fint förslag som också varit på tapeten tidigare. Det som då framkom var att det unika med Norsjös badstrand är just dess blandning av gräs och sand. Gräsytor är mer tillgängliga för barnvagnar och personliga hjälpmedel.
Att utöka sanddelarna av badstranden skulle ha en påverkan på djur och växtliv och skulle därför vara anmälningspliktigt enligt miljöbalken och det är osäkert om den åtgärden skulle beviljas vid en prövning.

Åtgärden skulle också medföra en kostnad för kommunen som ska vägas mot andra viktiga kommunala angelägenheter.

Medborgaren tackas för sitt engagemang med det inlämnade förslaget.

Kommunstyrelsens beslut: Säger nej till förslaget.


17. Medborgarförslag om djurhållning

Ett medborgarförslag har kommit in med förslag om att;
1. Fem höns ska betraktas som sällskapsdjur och kan hållas utan ansökan inom detaljplanelagt område i lantliga byar såsom Bastuträsk.
2. I flocken höns kan även tupp räknas in.

De som lämnat förslaget är med på kommunstyrelsens sammanträde och berättar om sitt förslag. De menar att det kanske skulle räcka med anmälningsplikt. Det som är attraktivt med små samhällen är att det inte ska vara för stadslikt. De som lämnat förslaget menar att man ska kunna ha enkel djurhållning på sin villatomt som självförsörjningsmöjlighet och att många kommuner redan tillämpar regeln med höns utan tillstånd. De anser att tupp ska tillåtas då de inte för störande oljud på samma sätt som en stressad och orastad hund gör, utan har i jämförelse ett naturligt läte.

Kommunfullmäktige antog 2019-03-25, § 14, lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö. I dessa föreskrifter framgår att det krävs tillstånd av miljö- och byggnämnden att hålla pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur inom detaljplanelagt område.

Kommunstyrelsens beslut: Utifrån de lokala föreskrifterna som finns idag säger kommunstyrelsen nej till medborgarförslaget.


27. Fjärrbaserad gymnasieutbildning med Skellefteå kommun som huvudman

Erik Burstrand, avdelningschef gymnasiet i Skellefteå, och Camilla Hedlund, verksamhetschef utbildning Norsjö, är med på mötet.
Skellefteå kommun har fått i uppgift att utreda möjligheten att bedriva fjärrgymnasium med Skellefteå som huvudman för Sorsele, Arjeplog, Malå och Norsjö. Fjärrundervisning är interaktiv undervisning i realtid där personerna sitter på olika platser.
Förslaget är att årskurs 1 ska kunna studera första året sin hemkommun. Tanken är att fjärrundervisningen ska starta hösten 2021.
Det kommer inte att vara några förändringar när det gäller ansökan i Västerbotten.

Program som kommer att erbjudas som fjärrstudier:

  • Teknikprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Ekonomiprogrammet

De elever som går fjärrundervisning kommer att ha tillgång till alla inriktningar i årskurs 2. Men då de väljer inriktningar är det inte möjligt att bedriva fjärrundervisning i årskurs 2 och 3.

Det ska finnas rektor, elevhälsa, SYV, behöriga lärare från programmen och mentorer finns på programmen. Det kommer att vara 5-20 elever per undervisningsgrupp.

Totalt intag är 40 elever. Det är 10 elever per program som ligger till grund, men det kan komma att ändras utifrån hur ansökningarna ser ut.

De lärverktyg som ska användas är bärbar personlig dator, lärplattform, digitala läromedel, teams för kommunikation och videokonferens och Office 365.

Hemkommunerna ansvarar för lokaler, nätverk, studiehandledning närvarande i lokalen, skolmåltider och skolresor. Studiehandledningen bör ha någon typ av pedagogisk bakgrund, behöver inte vara en behörig lärare eftersom den finns på plats i Skellefteå.

Det är viktigt att starta en vi-känsla i fjärrgruppen och där pågår diskussioner hur man kan lösa det på bästa sätt, ett sätt är att läraren åker ut och sänder undervisningen från exempelvis Norsjö ibland.

Det planeras också för yrkesprogram via lärling med start höstterminen 2022. Det blir i så fall en lärlingsutbildning med anknytning till det lokala näringslivet, det innebär ett flexibelt utbud utifrån lokala behov. Teori kan bedrivas i hemkommunen alla tre år via fjärrundervisning. APL i hemkommunen i alla tre år.

Kommunstyrelsens beslut: Säger ja till att fortsätta arbetet. Uppdra till verksamhetschef utbildning att påbörja marknadsföring av fjärrgymnasiet.

Senast ändrad 21 oktober 2020

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.