Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Grön bild med ordet kommunstyrelsen

Sammanfattning från kommunstyrelsen 16 mars

Tisdag den 16 mars hade kommunstyrelsen i Norsjö sammanträde. Här kan du läsa en kort sammanfattning från några av de politiska besluten. Observera att besluten blir giltiga först när protokollet är justerat.


Antagande av kollektivtrafikplan för 2021-2024

Kollektivtrafikmyndigheten vill under mars månad att ta emot en plan över all trafik i kommunen och regionen som är allmän kollektivtrafik och beställs via Kollektivtrafikmyndigheten.

Kollektivtrafikplanen är en strategisk plan som behandlar både kortsiktiga och långsiktiga mål samt åtgärder för fyra år framåt.

I Norsjö kommun finns det turer som inte än har fått en lösning. Dialog med Region Västerbotten pågår.

Politikerna i kommunstyrelsen diskuterar planen och är överens om att de inte kan ställa sig bakom den i dagsläget.

Kommunstyrelsens beslut:
Upprättad kollektivtrafikplan 2021–2024 skickas in till Kollektivtrafikmyndigheten enligt de rutiner som är antagna mellan Norsjö kommun och Kollektivtrafikmyndigheten.

Kommunstyrelsen godkänner inte kollektivtrafikplanen för åren 2021–2024 och lämnar en reservation med anledning av hantering och utfall av upphandlingen för linje 23 och 27.

Norsjö kommun bedömer att kostnader förskjuts från Region Västerbotten till Norsjö kommun och att planerade tidtabell innehåller brister som gör att den inte kan efterlevas i verkligheten.


Informationsärende – Norsjö kommuns etableringsfrämjande arbete

Ingrid Ejderud Nygren, utvecklingsstrateg, är med på sammanträdet och berättar om hur Norsjö kommun jobbar med etableringar. I vissa sammanhang måste kommunen jobba med strikt sekretess. När det gäller att visa vilka möjligheter som finns måste kommunen lägga ner mer krut.

Ingrid lyfter upp två unika konkurrensfördelar i kommunen: stadsnätet och Bastuträsk som plats.

Stadsnätet är en grundförutsättning för digitalisering. Det behövs en inriktning där kommunen jobbar mer affärsmässigt med stadsnätet. I budget för 2021 finns det pengar för att dra fram infrastruktur till Noret, Bastuträsk södra industriområdet samt Långhultet. Detta för att ha fler färdiga platser, så kallade saiter.

I Bastuträsk finns järnväg, Basen som ligger på Bastuträsk södra industriområdet och ett stort engagemang. Här ska kommunen jobba mer med hur Bastuträsk kan lyftas fram som etableringsort och bostadsort.

Kommunstyrelsens beslut:
Det här är ett informationsärende, kommunstyrelsen tar därför inte beslut i ärendet Noterar informationen.


Medfinansiering av projekt Fokus Norsjöbygden

Styrelsen för Norsjöbygdens Företag ansöker om medfinansiering av projektet Fokus Norsjöbygden.

I projektet vill Norsjöbygdens Företag utveckla sin roll som samverkansaktör och därigenom bidra till näringslivsarbetet i Norsjöbygden. Föreningen har på många sätt varit aktiv i näringslivsarbetet under flertalet år och kan bidra med resultat, erfarenheter och kontaktytor som främjar näringslivsutveckling.

Projektets mål är att bidra till ökad samverkan och bra dialog genom att nätverk bildas eller utvecklas. Arrangemang, företag och lediga lokaler synliggörs. Insatserna skapar även förutsättningar för ökad handel och förbättrad kunskap om näringslivet på orten.

Norsjöbygdens Företag har under många år tagit en aktiv roll i näringslivsarbetet i Norsjöbygden. Även om föreningen inte samlar alla företag bör det uppmärksammas att bland medlemmarna återfinns de största företagen i basnäringen och att de även samlat i stort sett alla handlare i tätorten.

Kommunstyrelsens beslut:
Säger ja till projektet. Medfinansierar med 503 250 kr under 3 år, fördelat på 2021: 159 350 kronor, 2022: 171 950 kronor, 2023: 171 950 kronor.


Nybyggnation av fiberförbindelse för kapacitet och redundans

Norsjö kommun äger fibernät inom Norsjö kommuns geografi, det så kallade stadsnätet. Norsjö kommun driver för närvarande två bredbandsprojekt. Kommunen bygger i projektet nya anslutningar hos kund (privatpersoner och företag) som är kopplade till stadsnätet. Stadsnätet utgör samhällskritisk infrastruktur. Stadsnätet ingår även som en central del i Norsjö kommuns arbete med att vara en attraktiv ort för etableringar.

Det här är en stor investering. Norsjö kommun har idag ingen egen fiber till Bastuträsk. Billigast och smartast på lång sikt är att gräva från Bjursele till Bastuträsk. Vi ska ha världens bästa vardag och då är ett fungerande nät något som behövs.

De förslagna investeringarna är beräknade till 10,4 miljoner kronor. Norsjö kommun räknar med att det ska ge både ökade intäkter men också en ökad besparing. Nybyggnationen kommer att finansieras genom 588 000 kronor från pågående bredbandsprojekt samt ett tilläggsanslag om 9 812 000 kronor.

Kommunstyrelsens beslut:
Säger ja till förslaget och tilläggsbudget beviljas med 9 812 000 kronor.


Arbetsgrupp industrihus

Tillväxtavdelningen får förfrågningar av lokala producerande företag om det finns planer på ytterligare industrihus i Norsjö. Därför finns det behov av att utreda förutsättningar för ett industrihus.

Ett sådant utredningsarbete ligger i linje med visionen Världens bästa vardag och då främst fokusområdena ”Hög service och gott värdskap” samt ”Attrahera, rekrytera och behålla arbetskraft”. Det stämmer också väl in i näringslivsstrategin.

Arbetsgruppen bör bestå av representanter från kommunstyrelsen, teknikavdelningen, miljö- och byggavdelningen samt tillväxtavdelningen. Kommunstyrelsen utser vem som ska ingå som politisk företrädare. Berörda chefer utser övriga representanter.

Kommunstyrelsens beslut:
Ordinarie: Mikael Lindfors (S) och Rickard Nilsson (L)
Ersättare: Gunnar Broström (V)


Medborgarförslag gällande skridsko-, gång- och cykelbana på Norsjön

Det har kommit in ett medborgarförslag som går ut på att kommunen ska ploga upp en bana för motion på Norsjön.

Idag finns preparerade skolskidspår, elljusspår och milspår. En isbana på en sjö skulle ha en positiv inverkan på utbudet av fritidsaktiviteter, locka till spontan rörelse vilket är viktigt för folkhälsan. Dessutom skulle det bidra med viss attraktionskraft, helt i linje med visionens fokusområden och kommunens övergripande mål.

En utökning av ytterligare vinteraktiviteter som kräver resurser för mätning, säkerhet och plogning är med verksamhetens nuvarande budgetanslag tyvärr inte möjlig.

Kommunstyrelsens beslut:
Säger nej till förslaget.


Tillfälligt ändrade villkor för utbetalning av bidrag till föreningar

Coronautbrottet innebär stora påfrestningar på samhället, inte minst det lokala föreningslivet. Norsjö kommun arbetar för att konsekvenserna för föreningarna blir så hanterbara som möjligt och att effekterna blir så milda som möjligt både på kort som lång sikt och kriterier för utbetalning av föreningsbidrag föreslås därför att tillfälligt förändras i följande avseende:

1. Beräkning av lokalt aktivitetsstöd (LOK) och verksamhetsbidrag/drift-bidrag

Eftersom många föreningar inte har kunnat genomföra aktiviteter i planerad omfattning under 2020 bedöms det lokala aktivitetsstödet och övriga verksamhetsbidrag/driftbidrag utifrån senast inrapporterade uppgifter före pandemin. Nya uppgifter behöver därför inte lämnas in med ansökningar under 2021.

2. Årliga föreningsuppgifter

Vid ansökan om föreningsbidrag ska föreningarna årligen redovisa uppgifter om medlemsantal, styrelsesammansättning samt bifoga ekonomisk redovisning och verksamhetsberättelse för det föregående året. Många föreningar har inte kunnat genomföra årsmöten under pandemin och saknar därför uppdaterade uppgifter att redovisa. Det är därför möjligt att komplettera med dessa uppgifter i efterhand. Kompletteringen ska vara kommunen tillhanda senast 2021-10-01.

3. Tidigarelagda utbetalningar

Utbetalning av bidrag kan efter begäran från föreningar med egna lokaler/ anläggningar eller övriga fasta omkostnader inom kultur och fritids verksamhetsområde tidigareläggas.

Kommunstyrelsens beslut:
Nya uppgifter om aktivitetsnivåer behöver inte lämnas till kommunen med ansökningar för LOK-stöd under 2021.


Organisation för projektering av ny sim- och sporthall

Ett enigt kommunfullmäktige avsatte under december 2020 10 miljoner kronor för att under 2021 sätta igång projekteringen av en ny sim- och sporthall i Norsjö.

Kommunfullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att utse en organisation med mandat att utföra detta arbete. Kommunstyrelsen tillsammans med tjänstepersoner behöver därför nu diskutera hur organisationen för styrning av projektet ska se ut.

Styrgruppen ska löpande se till att projektet är på rätt spår, att projektet får det stöd som det behöver i form av resurser eller synpunkter. Styrgruppen ska vara en sammansättning avansvariga politiker från samtliga partier representerade i kommunstyrelsen samt funktionerna kommunchef och verksamhetschef för kommunal utveckling.

Projektledningen består av en projektledningsgrupp och en projektledare som är nyckeln till allt arbete i projektet. Projektledningen har ett gemensamt ansvar för det operativa arbetet i projektet för angivna tidsramar, ekonomi mot beviljad budget, omfattning samt kvalité utifrån antagna mål. Det är projektledningsgruppen som ansvarar för rekrytering och tillsättning av projektledare.

Sammansättningen av en projektgruppkan förändras under arbetet med projektet, under vissa perioder kan flera projektgrupper arbeta parallellt. Exempel på funktioner som kan delta i arbetet är, badmästare, fastighetsförvaltare, idrottslärare och teknisk personal. Även delar av projektledningsgruppen kan periodvis delta i någon projektgrupp. Byggprojektledaren deltar alltid i projektgrupperna och sköter eventuell samordning inom projektet.

Referensgruppen ger stöd till projekt och projektledare genom att bidra med kompetens och kunskap. Plats i referensgruppen ska erbjudas till: Företrädare för föreningslivet, det lokala näringslivet, handikappförening, pensionärsförening och elevråd/gårdsråd.

Kommunstyrelsens beslut:
Dessa ska ingå i styrgruppen

Patrik Ström (C)
Lars-Åke Holmgren (KD)
Hans Klingstedt (V)
Mikael Lindfors (S)
Liberalerna – namn på den som ska vara med kommer senare


Information om utredning gällande eventuell flytt av årskurs 4 – 5 från Bastuträskskolan

Camilla Hedlund, verksamhetschef utbildning, och Carola Hultin, rektor, var med på kommunstyrelsen sammanträde. De berättade om den utredning som verksamheten gjort. De har utgått från skollagen och att utbildningen ska vara likvärdig oavsett var i landet man bor.

Det är huvudmannens, i det här fallet kommunstyrelsens, ansvar att organisera verksamheten så att eleverna har behöriga lärare. Scheman och tjänster måste läggas för att optimera detta vilket är svårare ju färre elever som finns i verksamheten. Idag finns det 17 elever på skolan i Bastuträsk. Elevunderlaget har minskat och det gör att flera årskurser hamnar i samma grupp.

Verksamheten ser därför ett behov av att flytta årskurs 4 och årskurs 5 till Norsjöskolan för att skapa bättre förutsättningar för att uppfylla skollagen och ge en likvärdig undervisning.

Kommunstyrelsens beslut:
Säger i dagsläget nej till att flytta årskurs 4 och årskurs 5 till Norsjöskolan.

Verksamhetschef Camilla Hedlund får i uppdrag att återkomma med en åtgärdsplan/förslag för att öka måluppfyllelsen i Bastuträsk skola med förutsättningen att årskurs 4-5 är kvar i Bastuträsk.

Kommunchef Eleonore Hedman får i uppdrag att tillsammans med lokala samhällsaktörer (samhällsrådet) tillskapa ett projekt för att stimulera inflyttning till Bastuträskområdet utifrån den stora expansion som sker i Skellefteå.

Återrapportering sker vid kommunstyrelsens nästa sammanträde.

Senast ändrad 16 mars 2021

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.