Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Grön bild med ordet kommunstyrelsen

Sammanfattning från kommunstyrelsen 24 november

Tisdag den 24 november hade kommunstyrelsen i Norsjö sammanträde. Här kan du läsa en kort sammanfattning från några av de politiska besluten. Observera att besluten blir giltiga först när protokollet är justerat.


Vasaloppet 100 år 2022

Vasaloppet 100 år har två spår – rörelse och hälsa samt besöksnäring

Det första spåret handlar om lokala arrangemang som främjar rörelse och hälsa i Norsjöbygden. Genomförande under en längre period och med final under vasaloppsveckan. Här skulle kan flera olika aktörer ha intresse att vara delaktiga i planering och genomförande då det kan röra sig om allt från skidtävlingar till aktiviteter för motion och lek med skidåkning som tema. Det finns skidspår på flera platser men det kan också handla om andra platser och andra typer av aktiviteter.

Det andra spåret är ett större projekt med inriktning på besöksnäringen. Här finns goda förutsättningar för destinationsutveckling med fokus på längdåkning. Här finns möjligheter att ta fram produkter för skidturism, men även med särskild inriktning på träning inför Vasalopp och andra långlopp. Det finns också företag i besöksnäringen som är intresserade av en sådan utveckling.
En satsning på att uppmärksamma Vasaloppet 100 år kräver förberedelser av många slag, inte minst i form av dialog och samverkan med olika aktörer. Förberedelserna bör dessutom starta relativt snart.

Kommunstyrelsens beslut: Säger ja till Vasaloppet 100 år. Avsätter 255 000 kr för arbetet med jubileumsåret. Pengarna ska gå till gemensam marknadsföring för olika arrangemang under perioden, en person som fungerar som spindeln i nätet samt ett jubileumsevent där Norsjö kommun är arrangör.


Decennium – Långsiktigt program för näringslivet i Region 10

Programmet Decennium skapar möjlighet till att Norsjö kommun långsiktigt kan arbeta med förbättrat näringslivsklimat i världens bästa vardag. Långsiktighet innebär finansiering av personella resurser i form av näringslivsutvecklare under en längre period. Decennium- programmet möjliggör att Norsjö kommun kan behålla och utveckla kompetens under en längre tid vilket är helt i linje med kommunens vision Världens bästa vardag och fokusområdet attrahera, rekrytera och behålla arbetskraft.

Arbetet ligger helt i linje med Norsjö kommuns vision ”Världens bästa vardag” och flera av kommunens fokusområden;

  • Människan i fokus – I Norsjöbygden har människor möjlighet att utveckla sina idéer och innovationer.
  • Hög service och gott värdskap – Vi har en levande landsbygd där vi tillsammans skapar förutsättningar för butiker och serviceställen att finnas kvar och utvecklas.
  • Attrahera, rekrytera och behålla arbetskraft – Norsjöbygden är en levande bygd med behov av fler medborgare och nya etableringar. Vi behöver rätt kompetenser till rätt funktioner och måste därför vara attraktiva för de som vill etablera företag eller bosätta sig här. Ett blomstrande näringsliv i tillväxt kräver samverkan mellan olika aktörer.

Den totala budgeten ligger på 1 miljon, ca 10 % går till programansvarig och ca 90 % går till personalkostnader och aktiviteter i den egna kommunen och i samverkan med övriga kommuner. Norsjö kommun anställer en näringslivsutvecklare på tillväxtavdelningen.

Kommunstyrelsens beslut: Säger ja till programmet Decennium. Medfinansierar med 1 miljon, under förutsättning att regeringen tar beslut om att tillskjuta kommunen 1,76 miljoner under 2021 för förbättrat näringslivsklimat.


Utlysning av extrastöd till föreningar påverkade av COVID-19 under 2020

Kommunstyrelsen har tidigare sagt ja till extrastöd till ideella föreningar med egna lokaler att söka för uteblivna intäkter på grund av inställda aktiviteter/arrangemang under två perioder 2020.
Norsjö kommun vill sätta in ytterligare extrastöd för att mildra konsekvenserna av Covid-19.

Det är ideella föreningar med inriktning på barn- och ungdomsverksamhet som har sitt säte i Norsjö kommun och äger eller hyr lokaler som får ta del av extrastödet.

Stödet gäller för perioden 2020-03-01 – 2020-12-31

Stödets tre kategorier:

  • Folketshusföreningar
  • Förening med egna lokaler/anläggningar som har barn- och ungdomsverksamhet
  • Förening med förhyrda lokaler/anläggningar som har barn- och ungdomsverksamhet

Kommunstyrelsens beslut: Säger ja. Norsjö kommun ska fördela 500 000 kronor. (Information om hur föreningar ansöker kommer.)


Lån av Klamath-pokalen

Sigvard Nordéns farbror Emil Nordén emigrerade till USA 1908 där han erövrade en pokal sedan han vunnit ett 42 miles långt skidlopp 1929 och 1931. Den gjordes i tre exemplar. Charles Lindberg fick en sedan han flugit över Atlanten 1927, en stor racerstjärna fick pokalen kring 1930 och Emil Nordén fick den tredje pokalen. Emil skänkte pokalen till Svenska skidförbundet vid OS i Squaw Walley 1960.

I ett brev till kommunen föreslår Sigvard Nordén att pokalen bör finnas på skidlöparmuséet i Norsjö kommun.

Västerbottens museum ställer sig positiva till att låna ut pokalen till Norsjö. Men efter att ha granskat säkerheten i Skidlöparmuséet är förslaget att pokalen ska vara i kommunhuset i Norsjö istället.
Västerbottens museum kommer att bygga montern för pokalen.

Kommunstyrelsens beslut: Klamath-pokalen kommer att förvaras i särskild avsedd monter i kommunhuset.


Medborgarförslag – Användning av fyrverkerier

Det har kommit in ett förslag om att en förändring bör ske i hur hanteringen sker kring fyrverkerier.

Miljö- och byggnämnden har just nu ett uppdrag att se över de lokala ordningsföreskrifterna i sin helhet. Frågan om föreskrifter för användande av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor kommer att lyftas in i detta pågående arbete med översyn som leds av miljö- och byggkontoret.

Förslagsställaren tackas för visat engagemang i frågan.

Kommunstyrelsens beslut: Säger nej just nu, men översyn av de lokala överskrifterna ska göras. Där ska det in bestämmelser kring bland annat fyrverkerier.


Motion – Språktest för arbete inom äldreomsorgen

Kristdemokraterna har kommit in med en motion där man föreslår att kommunen ska verka för att obligatoriska språktester i svenska införs inom äldreomsorgen.

Politikerna i kommunstyrelsen diskuterar frågan en lång stund.

Svar från verksamheten: 
Remissvar på motion om språktest inom äldreomsorgen Frågan om obligatoriska språktest har lyfts tidigare inom omsorgen. Det är viktigt inom omsorgen om våra äldre att den som är anställd kan förstå, göra sig förstådd och kan skriva (dokumentera) på svenska bland mycket annat.

Omsorgen i Norsjö kommun har ständigt ett stort behov av vikarier. Omsorgen har valt att arbetamed ett nytt introduktionspaket, med en grundlig introduktion i arbetet för alla som därefter kan ta olika inriktningar beroende på behovet hos individen, med längre introduktion i till exempel vårdsvenska, dokumentation, bemötande, omvårdnad, lyftteknik, med mera. Introduktionspaketet planeras färdigställas under våren 2021.Syftet är att höja kompetensen hos våra vikarier och nyanställda så att de kan fungera i verksamheten, där Norsjö kommun som arbetsgivare tar en del av ansvaret att höja kompetensen för att säkerställa tillgången på personal.

Ärendet ska upp till kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige: Säger nej till motionen utifrån det svar som verksamheten har gett.


Motion – Utdrag ur belastningsregistret för personal inom äldreomsorgen

Kristdemokraterna har kommit in med en motion där man föreslår att kommunen ska begära ett utdrag ur belastningsregistret för personal inom äldreomsorg.

Svar från verksamheten: 
I dagsläget kan en arbetsgivare inte kräva att ett utdrag ur belastningsregister ska göras, som en arbetsgivare kan göra när det handlar om barn, enligt Lag (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Arbetsgivaren kan dock begära om att få se utdrag ur belastningsregistret. Eftersom detta inte regleras i lag ser verksamhetsområde omsorg att det är komplicerat att hantera detta då vi inte kan kräva utdrag. Vad blir konsekvensen om en arbetstagare inte vill visa upp sitt utdrag ur belastningsregistret om vi ber om det, men inte har rätt att kräva det? Ett beslut om att begära registerutdrag på alla anställda inom äldreomsorg (och varför inte även personal som arbetar medvuxna inom LSS i så fall?)bör i så fall fattas efter samverkan med facket.

Ärendet ska upp till kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige: Säger nej till motionen.


Här kommer protokollet att finnas när det är justerat.

Senast ändrad 24 november 2020

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.