Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Grön bild med ordet kommunstyrelsen

Sammanfattning från kommunstyrelsen 7 juni

Tisdag den 7 juni hade kommunstyrelsen i Norsjö sammanträde. Här kan du läsa en kort sammanfattning från några av de politiska besluten. Observera att besluten blir giltiga först när protokollet är justerat.


Revidering av avfallsföreskrifter

Norsjö kommun ska tillsammans med Malå och Sorsele kommuner inför ett nytt insamlingssystem för matavfall. I och med det ska avfallsföreskrifterna för Malå, Norsjö och Sorsele kommun revideras. För att möjliggöra ett fortsatt samarbete med insamling av avfall genom nämnden har de tre kommunerna samordnat avfallsföreskrifterna.

Norsjö kommun kommer att ställa ut föreskrifterna under juni-augusti månad. Då kommer det att finnas möjlighet att komma in med synpunkter.

Kommunstyrelsens beslut:

Godkänner förslaget. Norsjö kommun kommer att ställa ut föreskrifterna under juni-augusti 2022. Kommunfullmäktige kommer att besluta om föreskrifterna i oktober 2022.


Återrapport – Vasaloppet 100 år

Satsningen Vasaloppet 100 år påbörjades under 2021 och avslutas under våren 2022. Genomförandet har skett i samverkan med Norsjöbygdens Företag, Företagarna Norsjö, Gold of Lapland samt NiDS. Dessa har, tillsammans med Norsjö kommun, utsett en styrgrupp för genomförandet. Projektledning har upphandlats och Gold of Lapland har levererat tjänsten.

Satsningen i Norsjöbygden har också haft ett nära samarbete med Vasaloppets organisation och deras ”jubileumsgrupp” och deras satsning för hälsa och rörelse i samband med 100-årsjubileéet.

Bland aktiviteterna kan nämnas

  • Invigning av Vasaloppets rörelseturné, Arenaparken 2021-10-02
  • Mediekontakter löpande under Vasaloppssatsningen
  • Information, kommunikation och marknadsföring digitalt
  • Bevakning och rapportering i sociala medier i samband med Jubileumsvasan 2022-02-12
  • Under Kärleks-vinter-veckorna, rörelseutmaning och skidspår längs Storgatan med invigning i samband med Jubileumsvasan
  • Bevakning och rapportering i sociala medier i samband med Vasaloppet 2022-03-06
  • Film om skidåkning och Norsjöbygden, under produktion, för spridning digitalt
  • Tillhandahållit information och foton till Jakob Hårds (SVT) dokumentärer om Vasaloppet
  • Samverkan med Norsjö Skidor i samband med deras arrangemang

Inriktningen har varit att lyfta fram lokala arrangemang och arrangörer med utgångspunkt i hälsa och rörelse och att lyfta fram skidåkarhistoria i Norsjöbygden.

Kommunstyrelsens beslut:

Godkänner återrapporten. De pengar som inte är använda återgår till kommunen.


Direktiv till Norsjölägenheter AB (NLAB) för bostadsbyggande

Sedan 2017 har Norsjö kommun arbetat för att möjliggöra en vändning av kommunens mångåriga befolkningsminskning, bland annat genom arbetet med visionen Världens bästa vardag.

Under 2021 ökade Norsjös befolkning med 26 personer. Befolkningssiffrorna till och med februari 2022 visar på en ökning med 7 personer. Efterfrågan på bostäder ökar och vid företagsbesök under våren gav företagsledare flera exempel på att nyrekryterad personal har svårt att hitta bostad.

För att expansionen i Norsjöbygdens näringsliv inte ska hämmas och befolkningsutvecklingen vända bakåt igen behöver fler och nya bostäder produceras.

Det finns möjlighet att etablera Norsjöbygden som ett attraktivt boendealternativ i arbetsmarknadsregionen Skellefteå-Norsjö. I den rådande situationen spelar Norsjölägenheter AB en viktig roll. För att möjliggöra både tidskritiska och proaktiva åtgärder för tillskapande av bostäder krävs nya ägardirektiv för bolaget.

Kommunstyrelsens beslut:

Norsjölägenheter AB får i uppdrag att omgående ta fram plan för hur man kan skapa fler bostäder, såväl i befintligt bestånd som genom nybyggnation, samt att ta fram kostnadsberäkning för de åtgärder som föreslås.

Norsjölägenheter AB får i uppdrag att i samråd med ägaren Norsjö kommun ta fram ett avtal som reglerar uppdraget att ta fram en plan med antal lägenheter med finansiering om maximalt 50 miljoner kronor.


Ekonomi för kommunikationsaktiviteter

En del av syftet med satsningen på Vasaloppet 100 år var att ta tillvara ett tillfälle till kommunikation om Norsjöbygden. En relativt stor del av satsningens budget var avsedd för kommunikationsaktiviteter.

Vasaloppet 100 år återlämnar en del av budgeten, 145 000 kr. De pengarna skulle kunna användas till andra kommunikationsaktiviteter under 2022. Insatser som kan stärka upp den kommunikation som är en del av arbetet som följer efter den genomförda scenarioanalysen och därmed en del av visionsarbetet Världens bästa vardag. Det planeras arrangemang under 2022 som kan vara bas för information och kommunikation om Norsjöbygden. Som exempel kan nämnas Rälsbussens dag och Landsbygdsdagen.

Norra Sverige behöver stärka sin attraktionskraft för att klara kompetensförsörjningen till de nya industrier som etableras, för näringslivets expansion och för rekryteringar av nya medarbetare vid pensionsavgångar i både privat och offentlig sektor.

Attraktionskraft byggs genom kännedom om ett område eller plats. Kännedom sänker trösklarna för beslut om att söka arbete och flytta till en plats. Ju bättre kännedom desto större trygghet i beslut om flytt. Då finns kännedom om att det finns mer än det jobb och den bostad man först flyttar till, att det finns alternativ om förstavalet inte blev rätt.

Kommunstyrelsens beslut:

Säger ja till förslaget. Pengarna får användas till kommunikationsaktiviteter under 2022.


Inrättande av Frivillig Resursgrupp (FRG) i Norsjö

Frivilliga Resursgruppen (FRG) samlar frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå. FRG finns till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov kallas in av kommunen vid en kris.

Varje kommun avgör själv om den vill inrätta en FRG. FRG kan till exempel hjälpa till med utrymning, informationsspridning, praktiska uppgifter som transport av förnödenheter, första hjälpen och medmänskligt stöd till drabbade, med mera.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gör en satsning för att hjälpa kommuner med inrättande av FRG då endast 155 av landets 290 kommuner har inrättat FRG.

Satsningen innebär att MSB bekostar en grundutbildning på 36 timmar per medlem. I utbildningen ingår bland annat första hjälpen, hjärt- och lungräddning, att möta människor i kris, förebyggande brandkunskap mm.

Kommunen ombesörjer rekryteringen av FRG-medlemmar och väljer själv hur många man vill ska ingå i sin kommuns Frivilliga resursgrupp.

Samtliga kommuner i Skellefteregionen arbetar tillsammans med att inrätta en gemensam FRG alternativt separata FRG som samarbetar i dessa frågor.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Norsjö kommun inrättar en frivillig resursgrupp (FRG). Beredskapssamordnare ansvar för arbetet med FRG.


Patientsäkerhetsberättelse 2021

Carin Östlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska, är med på sammanträdet och berättar om patientsäkerhetsberättelsen.

 Mål 1: Antal fall bland personer som får kommunala insatser minskar.

Resultatet 2021 visar att antalet fall och frakturer 2021 har ökat totalt inom vård och omsorg. Det är inom ordinärt boende fallen har ökat.

Det förebyggande arbetet med fallprevention har stannat av. Det beror bland annat på pandemin som fortfarande pågår där en av rekommendationerna är att hålla distans för att minska risk för smitta. Det här har lett till att gruppaktiviteter med träning inte har gått genomföra. Det har varit sjukdom bland personalen vilket har gjort att det varit svårt att få tillräckligt med personal vissa perioder. Detta har gjort att prioritering av arbetet har varit nödvändigt för att tillgodose de grundläggande behoven. Fokus på träning kom i andra hand.

Mål 2: Dokumentationen i LifeCare ska bli säkrare och att vi ska kunna följa patienten över tid i journalsystemet.

Hälso- och sjukvården har inte uppnått mål 2. Legitimerad personal har blivit mer van LifeCare verksamhetssystem. Verksamheten har inte kunnat avsätta tid för att någon ska kunna jobba mer aktivt med dokumentationsmallar och frastexter. Socialstyrelsens utbildning är inte genomförd. Under 2021 anställde Norsjö kommun en ny enhetschef för medicinska enheten. Under en period var det en tillförordnad chef i väntan på att tjänsten skulle bli tillsatt. Prioritet ett har varit att få ihop tillräckligt med sjuksköterskor för dagen under 2021.

Verksamheten kommer att fortsätta jobba med båda målen under 2022.

Här kan du läsa hela patientsäkerhetsberättelsen (pdf).

Här kan du se jämförande statistik mellan inlandskommuner (pdf).

Kommunstyrelsens beslut:

Kommunstyrelsen godkänner patientsäkerhetsberättelsen.


Medborgarförslag – Skolskjuts

Ett medborgarförslag har där man kommit in där den som lämnat förslaget vill att skolskjutsen Kvarnåsen och Gårdskläppen ska återgå till samma turer som före 2021-12-12.

Verksamhetens svar:

Förändringen av skolskjutsen mot Kvarnåsen är en del i förändringen av hela skolskjutssystemet i Norsjö. Det hela började med att Region Västerbotten ändrade tidtabellen för den regionala linjetrafiken i den nya upphandlingen. Förändringen berörde ett flertal av de linjer som Norsjö kommun använder till bland annat skolskjuts.

Verksamheten har utrett flera olika alternativ genom att göra en barnkonsekvensanalys samt en ekonomisk analys som under hösten 2021 presenterats i utbildnings- och omsorgsutskottet samt kommunstyrelsen. Analysen för skolskjutsen mot Kvarnåsen visar att vissa barn får påverkan genom längre tid i bussen. Dock är denna tid i relation med vad andra elever redan idag har i buss.

Den överstiger inte 60 minuter. Norsjö kommun har inte angett i sina skolskjutsriktlinjer vad som anses vara maximal tid för skolskjuts. Skellefteå kommun har exempelvis angett en maximal väntetid gällande ankomst- och avresa till/från skolan på 40 minuter samt en maximal restid till och från skolan som ej överstiger 80 minuter per resa.

Verksamheten konstaterar att resvägen med skolskjuts kan bli längre än den direkta resvägen mellan hemmet och skolan eftersom elever behöver samlastas för att resurserna ska kunna nyttjas på bästa sätt.

Att nyttja befintliga linjer och justera dragningar innebär endast en förändring i antal kilometrar som köps och betydligt lägre kostnader än att upphandla egen trafik. En upphandlingsprocess för en ny busslinje beräknas till 1,5 år.

Avtalet för den upphandlade skolskjutsen med taxi löper ut 2023-07-31 och delar av (linje 242,243,244,245 och 246) kommunens egen linjetrafik 2024-12-07. Inför dessa upphandlingar kommer hela systemet att ses över. Både sett till riktlinjer och linjedragningar.

Verksamheten har äskat medel i budgetberedningen 2022 för en utökning av befintlig trafik på en rad linjer. Totalt 150 000 kr där ingick en utökning av ovan nämnda linje med 25 800 kr. Utöver detta äskade verksamheten om 200 000 kr till indexuppräkning för taxi. Skolskjutskostnaderna har idag ett ökat budgetutrymme 2022 med 350 000 kr jämfört med 2021. Inför 2023 tillkommer även utökade kostnader från länstrafiken på grund av indexökningar.

Upphandling av ett nytt fordon beräknas till minimum 2 175 kr/tur vilket skulle ge ökade skolskjutskostnader med 310 000 – 320 000 kr/år om linjen ersattes. Förlängning av befintlig tur kostar ca 25 800 kr/år.

Kommunstyrelsens beslut:

Säger nej till medborgarförslaget.

Senast ändrad 7 juni 2022

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.