Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Våldspyramiden med nedvärderande skämt längst ner och mord i toppen.

Våldspyramiden

Våldspyramiden är en modell som beskriver hur lindrigt våld hänger ihop med grovt våld. Längst ner i pyramiden hittar vi det lindriga våldet, såsom nedvärderande blickar eller kommentarer.  Det lindriga våldet erkänns sällan som våld. Högre upp hittar vi det grova våldet, som många fler räknar som våld.

I det våldspreventiva arbetet gäller det att lyfta fram det som finns längst ner i pyramiden. Det grövre våldet vilar på en “bas” av normer, attityder och värderingar. Det i sin tur möjliggör det som kommer längre upp i pyramiden.

Om någon blir utsatt för det som finns längre ned i pyramiden finns det en risk att andra inte tar det på allvar, förminskar eller inte ser det som problematiskt.

– Det är viktigt att benämna allt i pyramiden som just våld. Det innebär inte ett direkt samband mellan attityder och utövande, utan att vi med attityder och stereotypa föreställningar underbygger en samhällsstruktur, främst en kvinnosyn, som möjliggör att män utövar kränkningar och våld. Det är viktigt att vi har en gemensam samsyn på vad som räknas som våld och att vi reagerar på normbrytande beteende utifrån våldspyramiden. Den som ser och hör reagerar, säger Mari-Louise Skoogh, avdelningschef kultur och folkhälsa.

 

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.