Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Avfall och återvinning

När du lämnar ditt avfall på rätt ställe förhindrar du att farliga ämnen kommer ut i naturen. Samtidigt bidrar du till att det som är värdefullt återvinns och att naturreserver och energi sparas. Under dessa sidor får du information om kommunens hantering av avfall och återvinning.

Sophämtning

Alla fastigheter måste teckna abonnemang för hushållsavfall. I renhållningstaxan finns alla priser för sophämtning. Om du säljer eller köper en fastighet i Norsjö kommun, kom då ihåg att meddela till kommunen.  Vid ett ägarbyte tar du även över det befintliga avfallsabonnemanget.

Sophämtning helgdagar

När en helgdag infaller på en vardag påverkas normalt sett inte sophämtningen. Om dagen eller tiden för sophämtningen ändras, publicerar vi information här på webbplatsen.

Sophämtning vid fritidshus

Alla fritidshus ska ha ett hämtningsabonnemang för sitt mat- och restavfall. I abonnemanget ingår hämtning och behandling av sopor till förbränning. Dessutom kan du kostnadsfritt lämna miljöfarligt avfall och stora, tunga sopor på våra bemannade återvinningscentraler. I vissa fall kan det vara möjligt att ansöka om dispens för hämtning av avfall från fritidshuset. Läs mer om detta här: Dispenser från avfallsföreskrifterna – Norsjö kommun (norsjo.se)

Vanligaste hämtningsabonemanget för fritidshus är gemensam insamlingsplats, då hämtas mat- och restavfall på samma plats som förpackningarna från fritidshuset i underjordsbehållare. För hämtningsabonemanget gemensam insamlingsplats behöver du en digital nyckeln till din mobiltelefon för att öppna behållarna på den gemensamma insamlingsplatsen. Den digitala nyckeln beställer du via vår e-tjänst: Digital nyckel till gemensam insamlingsplats för mat- och restavfall – Norsjö kommun (norsjo.se)

Information om hur du sedan gör för att aktivera och använda din nyckel hittar du här:  Instruktioner för underjordsbehållare – Norsjö kommun (norsjo.se)

Vill du inte få mat- och restavfall från ditt fritidshus hämtat vid en gemensam insamlingsplats kan du välja att byta hämtningsabonemang till eget kärl, det gör du också via e-tjänst: Förändring av avfallsabonnemang – Norsjö kommun (norsjo.se)

Återvinningscentraler och återvinningsstationer

Det finns två återvinningscentraler i kommunen, i Norsjö och i Bastuträsk. På våra återvinningscentraler lämnar du grovavfall, farligt avfall och elavfall.

På våra återvinningsstationer lämnar du förpackningar av plast, metall, glas och papper samt tidningar.

Senast ändrad 19 mars 2024

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.