Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Bygglov och bygganmälan

Bygglov och bygganmälan krävs normalt för ny- och tillbyggnader samt för att ändra en byggnads användningsområde.

Det kan krävas bygglov/anmälan för ett garage, förråd, en gäststuga, för att glasa in en uteplats,sätta in eldstad, och sätta upp en skylt.

Önskar du riva en byggnad krävs oftast rivningslov eller rivningsanmälan

Om ditt bygge hamnar inom strandskyddat område krävs förmodligen en strandskyddsdispens.

Vid inrättande av avlopp och värmepump (ej luftvärmepump) samt ändring av befintligt avlopp krävs ansökan/anmälan till miljökontoret.

När du vet att det krävs bygglov/anmälan så skicka in din ansökan i god tid så riskerar du inte att försena ditt bygge. Det är viktigt att ansökningshandlingarna är kompletta när de lämnas in för att handläggningen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Handlingarna ska vara tydliga. Ritningar ska vara skalenliga eller måttsatta och avstånd mellan byggnad och tomtgränser ska anges. Om kompletterande handlingar måste begäras in innebär det att handläggningen drar ut på tiden, så var noga med att alla handlingar skickas in tillsammans med ansökan eller anmälan.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.