Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Vanliga frågor och svar om missfärgat vatten

Här har vi samlat det vanligaste frågorna och svaren angående missfärgat vatten vid anläggningsarbete eller vid vattenläcka.

Varför är vattnet brunt ?

Missfärgat vatten beror på järnutfällning som släpper vid hastigt ändrade flödesriktningar. Det kan inträffa vid avstängningar eller driftstörningar på ledningsnätet som t.ex. läckor.


Kan man dricka vattnet ?

Vi rekommenderar inte att man dricker vatten som är missfärgat. Vi rekommenderar att man spolar kallvatten på högsta tryck i kökskranen, ibland behövs spolning upp till 30 minuter eller mer. När vattnet är klart igen så är det inga problem.


Ska man koka vattnet ?

Vattnet innehåller inga förhöjda halter av bakterier så kokning behövs inte. Partiklarna som släppt från ledningarna och gör vattnet grumligt försvinner inte om man kokar vattnet.


Kan jag spola i kranen för att få vattnet rent ?

Det vi rekommenderar är att man som fastighetsägare spolar kallvatten på högsta tryck i kökskranen. Ibland öppnar vi även spolposter ute i gatan för att hjälpa till att spola ut de partiklar som missfärgar vattnet. Det ta uppemot 30 minuter innan vattnet blir klart. Blir det inte klart efter 30 minuter så vänta en stund och försök igen. Ledningsnätet är stort, och ibland tar det tid att få hela rent. Spola kallvatten i kranen en stund. Då brukar vattnet klarna.


Får jag ersättning för att spola vatten i min kran ?

Nej, att spola vatten är högst frivilligt för att snabbare bli av med störningen. Att spola i en normal kökskran under en hel timme innebär mycket små kostnader, ungefär 12 kr.


Kan man tvätta eller duscha ?

Missfärgat vatten kan också missfärga tvätt och därför rekommenderar vi inte att man tvättar förrän vattnet är klart. Det är inga problem att duscha eller bada.


Kan djur dricka vattnet ?

Rekommendationen att inte dricka vattnet gäller för både människor och djur.


Vad gör jag om jag har druckit mycket brunt vatten ?

Så länge du inte mår dåligt behöver du inte göra någonting. Det man får i sig är mer järn än vanligt. Om du mår dåligt, ta kontakt med din hälsocentral eller ring 1177, är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Du kan ringa 1177 dygnet runt.


Varför tar det så lång tid innan vattnet blir klart igen ?

Först måste läckan lagas och sen måste ledningsnätet spolas rent. Det är ibland ett omfattande arbete eftersom ledningsnätet under mark går runt och många är berörda.


Varför stänger ni inte av vattnet när man inte kan använda det ?

Om vi stänger av vattnet helt så försvinner allt tryck i ledningarna. Det är när trycket försvinner som partiklar i ledningarna släpper och vattnet blir missfärgat. Alltså är det ingen lösning att stänga vattnet, för det skapar bara mer problem.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.