klart.se

Du är här: Näringsliv och arbete > Näringsliv > Företagsbesök > 2019 > Maj 2019 - Böle Snickeri AB

Maj 2019 - Böle Snickeri AB

Böle snickeri (1).jpeg

”I samma bransch men inte konkurrenter” – Hans, Böle Snickeri AB

1924 startade Hans farfar upp verksamheten i Böle. Idag är det den tredje generationen som är verksamma i Böle. Sedan starten 1924 har lokalen ersatts av en större lokal på 3000 m2 och även namnet har ändrats några gånger. Vad som fortfarande genomsyrar verksamheten är den genuina känslan för trä och en gedigen yrkesskicklighet.

Hans startade sin karriär 1977 och då huserade Trätrappor i Böle.
Växtvärken som Trätrappor fick resulterade i att de behövde en större lokal, därav byggdes den nya fabriken i Norsjö. År 1980 stod fabriken klar och Trätrappor flyttade hela produktionen inklusive Hans till Norsjö. Hans spenderade nästkommande 20 år på kontoret i Norsjö, tills en dag då lusten till livet på produktionsgolvet i Böle blev för stor. Väl tillbaka och installerad i lokalen där allt en gång hade startat, märkte Hans att han suttit för länge på kontor då han efterföljande 6 månaderna hade träningsvärk av sitt ”nya liv”!

Böle Snickeri har idag fyra anställda, varav Hans och hans bror som tillsammans äger företaget, är inkluderade i den siffran. Idag tillverkar de mest halvfabrikat, tex ämnen till dörrkarmar till andra snickerikunder. Dessa snickerikunder finns mellan Kalix och Småland. De tillverkar även produkter på beställning. Hans berättar att företaget har nischat in sig på ädelträ där ek är väldigt populärt än men berättar att björk är på väg uppåt! Ädelträet köps in av grossister i Sverige och björk köps lokalt från Ljusvattnet.

När samtalet kommer in på träindustritäta området Norsjö med omnejd så säger Hans ”vi är i samma bransch men inte konkurrenter”. Företagen är så nischade att man inte trampar i någon annans ruta utan istället hjälper man varandra om man exempelvis är i behov av något visst träslag eller dylikt. Idag är det full produktion måndag-onsdag och Hans medger att det på senaste tiden har varit fullt upp. Till sin hjälp har han även sin fru Christina Johnsson som är ansvarig för ekonomi och kundservice. Sedan Christina anställdes har den tekniska biten fått sig ett lyft. Idag tar man mest emot beställningar via epost och webformulär och fakturorna skickas elektroniskt. Christina har även tagit C-kortet så att hon med företagets lastbil kan leverera varor inom Skellefteåområdet.

Hans planerar att hålla igång produktionen tre dagar i veckan så länge det går. Det finns en önskan att skala ner och satsa på mer färdiga produkter framöver, tex skärbrädor och bänkskivor. På frågan om han en dag ska lägga av svarar Hans ganska omgående att han ”inte är den som sitter och rullar tummarna”.
 
 

Sidan uppdaterad:  2019-06-27
 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)