klart.se

Du är här: Information om störande hundar

Information om störande hundar 

Miljö- och byggavdelningen får just nu in en del klagomål på hundar som stör runt om i kommunen. Främst är det hundar som står i hundgård och skäller när ägaren inte är hemma.

dog barking

Som hundägare ska du alltid försöka få din hund att störa så lite som möjligt. Under dagtid kan du inte begära att hundar alltid ska vara helt tysta, dock är ständigt skällande hundar inte acceptabelt. Ta hänsyn till att det kan finnas grannar som jobbat natt och behöver få sova, är sjuk eller som vistas i hemmet större delen av dagen, de ska inte behöva störas av hundskall större delen av dagen.

Om hunden skäller så att det stör nattetid kan kommunen förbjuda ägaren att ha hund i hundgård. Miljöbalkens förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) 36 § ”Husdjur och andra djur som hålls i fångenskap ska förvaras och skötas så att olägenhet för människors hälsa inte uppkommer”

Det är viktigt för hundar som vistas länge i rastgårdar att miljön är stimulerande. Det är lika viktigt att de får komma utanför rastgården då och då. De ska därför rastas på annan plats åtminstone en gång per dag.  Läs mer om djurskyddsbestämmelser för hund på www.jordbruksverket.se

Tänk på att en väl stimulerad hund kan ha lättare för att koppla av och i så fall stör i mindre utsträckning.

Att tänka på för dig som känner dig störd av hundar

Som granne får man under dagtid acceptera att viss störning såsom gräsklippare, lekande barn, musikspelning och skällande hundar förekommer.

Tycker du dock att skällandet blir oacceptabelt störande, kontakta din granne i första hand och påpeka att hunden skäller väldigt mycket. Kanske är hundägaren inte medveten om detta om hunden är tyst när ägaren är hemma, försök finna en lösning tillsammans. 

Om klagomål kommer in till miljö- och byggavdelningen (tfn. 0918-14000 (vxl) eller e-post: info(@)norsjo.se) tar vi kontakt med hundägaren och försöker också gå/åka förbi hundgården för att få en uppfattning om hur mycket hunden skäller, vi kan dock bara få en viss uppfattning om hur stor störningen är.

Klagomålet kan vara anonymt men tänk då på att vi inte kan följa upp ärendet och ta kontakt med dig för att höra om det blivit bättre.

Publicerad:  2019-10-09 07:00

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)