Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Skidlöparmuseum

Norsjöbygden har under ett antal decennier fostrat ett stort antal framgångsrika skidlöpare. OS- och VM medaljörer, ett 15-tal svenska mästare samt tre Vasaloppssegrare tillhör denna segerrika skara. Den förste Vasaloppssegraren Ernst Alm, långdistansaren Mauritz Brännström “Norsjöbjörnen” och olympiern “Guld-Martin” Lundström är några av dessa storåkare.

Denna svenska skidhistoria finns samlad i Norsjö skidlöparmuseum, som är hembygdsområdets pärla. Här visas den utveckling som skidåkningen genomgått i Norsjöbygden. Från skogsarbetarbakgrund via bya- och rikstävlingar till landslagsuppdrag.

Utställningarna visar bland annat åkarnas uppväxtmiljöer, träningsförhållanden, utrustning, skid- och vallatillverkning.

En trappa upp i museet finns “Minnenas café”, som återknyter till de förhållanden som gällde för idrottsutövare tidigare. I caféet ges tillfälle för filmvisning på video, t.ex. filmen om “Rännaren – en klassisk tävlingsarena” och en film om “Guld-Martin”, där han själv kommenterar sina skidminnen.

I rummet innanför finns prissamlingarna. Där kan bland annat de tre segermedaljerna från Vasaloppet samt “Guld-Martins” två guldmedaljer från OS beskådas.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.