Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag är ett bidrag kommunen ger till handikappanpassning av permanentbostäder. Bidraget skall användas till sådant som underlättar den funktionshindrades dagliga liv i hemmet. Detta gäller exempelvis anpassningar som underlättar:

  • förflyttning i bostaden
  • sömn och vila
  • skötsel av hygien
  • laga mat och äta
  • transport in och ut ur bostad

Exempel på vanliga anpassningar

Med hjälp av bostadsanpassningsbidrag kan du göra anpassningar i bostaden som är nödvändiga för att du ska kunna bo kvar i den.

Exempel på vanliga anpassningar inomhus som man kan få bidrag till är att bredda dörröppningar, ta bort trösklar, ordna en duschplats istället för badkar och att anpassa köket. I samband med allergisanering lämnas bidrag för ex.vis utbyte av olämpligt golv- och/ eller väggmaterial.

När det gäller utomhusanpassningar kan man få bidrag till räcken och ledstänger, ramper, automatiska dörröppnare, hårdgöring av gångvägar m.m. Man kan även söka på andra åtgärder än ovanstående, men det skall alltid finnas ett direkt samband mellan åtgärden och funktionshindret.

Vem kan söka bidrag ?

Du som har en funktionsnedsättning eller som bor i samma hushåll som en person med funktionsnedsättning kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag. Bidraget lämnas till dig som person oavsett om du äger din bostad eller bor i hyresrätt eller bostadsrätt. För anpassningar i hyres- eller bostadsrätter krävs fastighetsägarens medgivande.

Kan man få bidrag till bostadsanpassning vid flytt ?

Det är viktigt att du väljer bostad med stor omsorg. För att få bostadsanpassningsbidrag i samband med flytt krävs särskilda skäl till valet av bostad när det gäller kostnadskrävande åtgärder. Om du har frågor kring flytt är du välkommen att ta kontakt med oss.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.