Beredskapsveckan 2024
Sju dagar med extra fokus på hur vi klarar en kris, kanske utan varken el, vatten, internet eller betalkort. Ju mer du förbereder dig nu desto bättre rustad är du i en kris.
Tänk om elen plötsligt skulle försvinna? Internet och telefonen dör, vattnet slutar rinna ur kranen, elementen kallnar och mjölken i kylen surnar. Och när du går för att handla så fungerar inte betalkortet.
Under vecka 39 (23–29 september) pågår Beredskapsveckan, en temavecka med mängder av tips kring din beredskap. Du kan ta del av aktiviteter, föreläsningar och utbildningar.
För vem? Aktiviteterna under Beredskapsveckan riktar sig till alla. Alla arrangemang är kostnadsfria.
Ta del av aktiviteter under Beredskapsveckan
Här kommer du att hitta aktiviteter i Norsjö kommun under Beredskapsveckan (informationen fylls på löpande)
Tisdag 24 september
Digitala utmaningar, ”Sätt i gång” och vad gör du om elen och värme uteblir
Välkommen till en webbsänd föreläsning på Medan, fikaserveringen. Kl 18.30–19.30
Lär dig mer om digitala utmaningar och AI (Artificiell Intelligens), hur du sätter i gång med din hemberedskap och vad du kan göra för att bättre klara av att elen eller värmen uteblir. Ta del av föreläsningen med beredskapssamordnarna och energi- och klimatrådgivare på Lycksele kommun. Föreläsningen webbsänds från Lycksele.
Innehåll:
- ”Det digitala lurar aldrig mig” Digitala utmaningar för dig AI, Artificiell Intelligens (Elias Person, säkerhetsskyddssamordnare)
- ”Sätt igång” 10 kg enkelt för dig (Magnus Bergkvist, beredskapssamordnare)
- ”Elen/värme uteblir” Egna möjligheter el- och värmeberedskap (Jamal Mouneimne, Energi- och klimatrådgivare)
Onsdag 25 september
Föreläsning: Hur förberedd är du på en krissituation? Hur ser din hemberedskap ut?
Välkommen till en webbsänd föreläsning på ABF, kl 18:30-20:15.
Att vara förberedd på en samhällsstörning handlar om att ligga steget före oavsett vilken typ av händelse som inträffar. Bortsett från konsten att hålla sig varm är vatten och mat högprioritet för att kunna klara sig på egen hand när samhället krisar. I den här föreläsningen får du en rad användbara verktyg som stärker din och familjens hemberedskap oavsett vad som inträffar. Du får också möjlighet att ställa frågor till föreläsaren.
Program
Föreläsning 18.30-19.30
Bensträckare 19.30-19.45 Norsjö kommun bjuder på fika!
Frågestund med Niklas 19.45-20.15 (via Teams-möte)
Niklas Kämpargård utbildar, föreläser och coachar människor, företag och organisationer att skapa ett stabilt samhälle som fungerar i kris och vardag. Han har skrivit flera böcker, bland annat: Krishandboken, Preppa mat och Urbant kaos.
Föreläsningen är i samarbete med kommunerna i Storuman, Umeå, Vilhelmina, Åsele, Dorotea, Sorsele och Nordmaling
Torsdag 26 september
Norsjö kommuns måltidsverksamhet övar på scenariot el- och vattenavbrott. Matlagningen sker utomhus till grundskolan och allmänheten bjuds in att delta genom att hjälpa till som frivilliga och då också bjudas på lunch.
Plats: Medan, Folkets hus
Tid: klockan från 10:30
Torsdag 26 september
Välkommen till en digital inspirationsföreläsning med Valerie Hasler, författare till boken Beredskapsodling – preppa med egenodlade grönsaker.
Plats: Digitalt eller webbsänd i Raggsjöbyahus
Tid: klockan 18.30 – 20:00
Genom att odla egna grönsaker står du stadigare i tuffa tider. Du har längre tillgång till godare mat och minskar ditt beroende från vårt sårbara livsmedelssystem. På det sättet kan du köpa dig lite tid och samtidigt minskar du belastningen för samhället.
Valerie delar med sig tips på vilka grödor som lämpar sig bäst att odla i beredskapssyfte och vad man ska tänka på om man vill odla hållbart och oberoende av omvärlden.
Valerie Hasler är en engagerad hobbyodlare som har lång erfarenhet av att odla grönsaker, rotfrukter och bär till sin familj. Hon vill inspirera fler att börja odla beredskapsgrödor och håller kurser i grönsaksodling/beredskapsodling för fritidsodlare.
Föreläsningen är en del i Beredskapsveckan och kostnadsfri.
Vill du se föreläsningen hemma, anmäl dig via hemsidan https://www.studieframjandet.se
Senast ändrad 6 september 2024