Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Kläder räddningstjänst

Räddningstjänst

Kommunen ansvarar för räddningstjänst inom kommunens geografiska område. Det kan röra sig om till exempel trafikolyckor och bränder.

Den kommunala räddningstjänsten ska inte bara arbeta med att ta hand om olyckor som inträffar. Räddningstjänsten ska också arbeta med förebyggande verksamhet, till exempel genom att ge råd till fastighetsägare om hur man kan skydda sig från brand och att kontrollera brandskydd i fastigheter. Sotningsverksamhet är också en del av det kommunala räddningstjänstarbetet.

Efter en avslutad räddningsinsats ska kommunen också se till att olyckan undersöks för att utreda vad som orsakade olyckan, hur olycksförloppet såg ut och hur räddningsinsatsen genomfördes.

Norsjö

Räddningstjänsten i Norsjö är en deltidskår. Brandmännen har sin ordinarie arbetsplats inom tätorten och kommer till brandstationen vid larm. Tid från larm och till första fordon lämnar brandstationen ska vara max 5 minuter. Grupperna har beredskap var fjärde vecka.

Utbildning och övning

All brandpersonal har genomgått utbildning vid statens räddningsskola. Vidareutbildning sker kontinuerligt vid räddningstjänstens brandstation under särskilda övningsdagar. Kompetensutbildning för brandbefäl sker vid någon av landets två räddningsskolor.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.