Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Fiber till byn

Post- och Telestyrelsen har beviljat Norsjö kommun 16,7 miljoner kronor i stöd för att fortsätta bredbandsutbyggnaden.

Post- och telestyrelsen har beviljat Norsjö kommun närmare 17 miljoner kronor för utbyggnad av bredband. Beslutet är ett glädjande besked för byarna Örträsk, Mensträsk, Storselet, Kvammarnäs, Bodan, Kattisberg och Hemmingen som står näst på tur att få fiberuppkoppling. Sammanlagt berörs 165 fastigheter av beslutet.

”Det här beslutet känns väldigt positivt. Vi kommer att påbörja planeringen under 2023 och om allt går som det ska hoppas vi att de aktuella byarna ska vara uppkopplade med bredband inom tre år”, säger Norsjö kommuns bredbandssamordnare Linda Lidén.

Det var i onsdags förra veckan som Post- och telestyrelsen (PTS) tog beslut om att bevilja bidrag till utbyggnad av bredbandsbredbandsinfrastruktur med öronmärkta pengar. Pengarna kommer PTS att betala ut redan innan årsskiftet.

Norsjö kommun hade ansökt om 16,9 miljoner och fick hela den ansökta summan. Det statliga stödet skapar en ytterligare attraktionsfördel för Norsjö kommun och dess närliggande byar som en viktig parameter att öka bostadsförsörjningen för framtid och tillväxt.

”Vi vill att människor ska trivas och känna att Norsjö kommun satsar på sina invånare. Idag är uppkopplingen otroligt viktig, inte minst för de som kan ha en flexibel arbetsplats. Att vi nu kan satsa på ännu fler byar visar att hela Norsjöbygden står redo för fler inflyttare”, avslutar Linda Lidén.

FAKTA:

Statliga stöd för utbyggnad bredbandsinfrastruktur 2023-2025
(Antalet byggnader inom parentes).

Bjurfors-Örträsk, Östra Högkulla, Finnliden, Mensträsk, och Norsjövallen-Storselet, 8 210 000 kronor (84)

Mellanå-Kvammarnäs, Lillraggsjö-Brinken, Avaliden-Bodan, Bränngård, Kattistjärn-Kattisberg, Fagertjälen och Hemmingen, 8 730 000 kronor (81)


Projekt 1
Områden som planeras för utbyggnad 2023-2024

Bjurfors
Örträsk *
Östra Högkulla
Finnliden *
Mensträsk
Storsele

Projekt 2
Områden som planeras för utbyggnad 2024-2025

Mellanå
Kvammarnäs
Stennäs
Lillraggsjö
Brinken
Bodan
Avaliden
Bränngård
Kattisberg
Fagerkälen
Hemmingen *

I byar markerade med * kommer vissa byggnader samförläggas tillsammans med elnät.

Senast ändrad 30 maj 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.