
Sammanfattning från kommunstyrelsen 5 september
Tisdag den 5 september hade kommunstyrelsen i Norsjö sammanträde. Här kan du läsa en kort sammanfattning från några av de politiska besluten. Observera att besluten blir giltiga först när protokollet är justerat.
10. Revidering av vindkraftsplan
Den vindkraftsplan som gäller nu är gemensam med Malå kommun. Malå kommun tog beslut den 22 augusti om att revidera vindkraftsplanen. De har bjudit in Norsjö kommun att delta i revideringen.
Gällande vindkraftsplan har utgått från vindkraftverk med 150 meters totalhöjd medan det är upp emot 300 meters höjd som är aktuellt idag.
De områden där det tidigare blåste för lite på ca 100 meters höjd kan nu vara intressanta då navet hamnar på ca 150 – 200 meters höjd. Även omgivningspåverkan har förändrats när verken blir högre. En revidering av vindkraftsplanen är därför aktuell.
Malå och Norsjö kommuner påbörjar arbetet hösten 2023 och då kan antagande ske under 2025.
Kommunstyrelsens beslut
- Norsjö kommun ska revidera vindkraftsplanen.
- Styrgrupp för vindkraftsplanen: kommunstyrelsens allmänna utskott samt miljö- och byggnämndens vice ordförande.
- Projektledare: miljö- och byggchef.
- Revideringen sker i samverkan med Malå kommun
12. Pilotprojekt – Expropriation av herrelös fastighet
Inom Norsjö kommun finns ett antal så kallade herrelösa fastigheter. En herrelös fastighet är en fastighet som saknar en rättmätig ägare med rättshandlingsförmåga att företräda den. Det är inte heller möjligt att förelägga fastigheten för att efterbehandla en miljöskada. Avsaknaden av ägare ställer även till svårigheter vid en lantmäteriförrättning. Dessa fastigheter leder över tid ofta till olika olägenheter som ingen kan åläggas att åtgärda och de riskerar bli ett hinder för utveckling.
Herrelösa fastigheter i Bastuträsk
I Bastuträsk finns exempel på herrelösa fastigheter. Samhällsrådet har under våren och sommaren arbetat med att kontakta ägare av hus som står tomma men vissa fastigheter saknar ägare. Vid en företagsfrukost tidigare i år informerade advokatbyrån Kaiding om vilka möjligheter som finns när det gäller herrelösa fastigheter. Därefter har kommunen och samhällsrådet fört en diskussion om att göra ett pilotprojekt för att testa att driva processen från start till mål med en utvald herrelös fastighet.
En kommun kan via expropriation (tvångsköp) köpa en herrelös fastighet. Det är en process som involverar kommunfullmäktige, regeringen, länsstyrelsen, överförmyndarnämnden, mark- och miljödomstolen och lantmäteriet.
Efter samråd mellan Norsjö kommun och Bastuträsk samhällsråd kom förslaget att Norsjö kommun ska ansöka om tvångsköp av fastigheten Norsjö Bastuträsk 7:2 (Skolgatan 12 i Bastuträsk, fd Jourbutiken).
Pilotprojekt
Norsjö kommun kommer att driva processen som ett pilotprojekt. Syftet är att öka kunskapen om processen som sådan och de kostnader som är förknippade med den. Pilotprojektet ska sedan utgöra underlag för beslut om Norsjö kommun ska gå vidare med fler fall. Projektet resulterar även i att en fastighet kan säljas till ny ägare.
Den här processen är förknippad med kostnader för Norsjö kommun. Kostnaderna påverkas av hur komplexa frågor som framkommer i den beskrivna processen och hur tids- och arbetskrävande den därmed blir. Kostnaderna är därför svåra att i förväg fastställa. Pilotprojektets syfte är ökad kunskap om processen och dess kostnader för att ligga till grund för beslut om Norsjö kommun ska gå vidare med fler fall.
Processen kan starta efter att kommunfullmäktige tagit beslut (förhoppningsvis i oktober 2023). Tidsåtgången är, liksom kostnadsbilden, beroende av komplexiteten i de frågor som ska hanteras.
Ärendet ska upp till kommunfullmäktige och där tar de beslut.
Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:
- Finansiering sker med 50 000 kronor.
- Norsjö kommun ansöker hos regeringen om expropriation av fastigheten Norsjö Bastuträsk 7:2.
- Verksamhetschef Elin Andersson får i uppdrag att därefter starta och driva processen.
Senast ändrad 4 oktober 2023