Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Personlig assistent

Personlig assistans riktar sig till dig som behöver hjälp med de grundläggande behoven i din vardag. Syftet är att stärka din möjlighet ett leva ett självständigt och oberoende liv.

Vad innebär personlig assistans?

Med personlig assistans får du stöd och hjälp i din vardag av ett begränsat antal personer/assistenter. Det kan exempelvis röra sig om hjälp i samband med av- och påklädning, måltider, personlig hygien, kommunikation mm.

Den personliga assistansen skall främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Målet är att du skall få möjlighet att leva som andra, icke funktionshindrade, i samhället.

Assistansen skall präglas av flexibilitet och lyhördhet. Enligt LSS skall du, i största möjliga utsträckning, få inflytande och medbestämmande över de insatser du får.

Kommunen är ekonomiskt ansvarig upptill 20 tim/vecka assistans. Om den sökande får ett beslut som innebär mer än 20 timmar assistans är det Försäkringskassan som blir ekonomiskt ansvariga för överskjutande tid.

Om du har frågor om personlig assistans var vänlig kontakta handläggare. Kontaktuppgifter hittar du längst till höger.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.