Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Bild på en skylt i skogen.

Vandringsleder och strövområden

I Norsjö kommun finns det gott om natursköna områden där du kan vandra. Här nedanför hittar du ett par exempel på vilka vandringsleder som finns.


Illustration av en kyrka

Kyrkstigen

Redan på 1500-talet trampades den första ”Norsjö-stigen” upp av
kustborna när de gick till sina fisketräsk inom Norsjöområdet. Samma stigar användes av nybyggarna när de gick till kyrkan i Skellefteå för att fullgöra sin kyrkogångsplikt och begrava sina döda i vigd jord.

Välkommen till en historisk resa till fots, häst eller cykel från Bastuträsk till Kläppen via Långträsk, Kvavisträsk och Bodberg.


Illustration av rågax.

Rågmjölsvägen

Det finns färdvägar som nyttjats ända in på 1900-talet. En sådan är
Rågmjölsvägen. Den användes flitigt av forbönderna, ”Snallarna”, när de fraktade varor mellan inland och kust. Händelser under resorna har gett namn åt platser längs leden.

Du som söker nutidshistoria i både ett vackert skogslandskap och bland bebyggelse kan vandra eller cykla längs denna led från Bastuträsk till Åmliden inom Norsjö kommun. Just nu håller Gold of Lapland på att rusta upp leden mellan Norsjövallen och Åmliden. Sommaren 2023 ska den delen av leden vara färdig att vandra på.


Illustration av en rullstensås

Norakammen

Natursköna Norakammen är farleden för dig som vill uppleva ett spektakulärt landskap, format av den senaste inlandsisen. Du kan än idag se tydliga spår efter isen som täckte nästan hela Sverige för 10 000 år sedan. De första människorna som färdades genom vårt landskap följde de höga rullstensåsarna under sommarhalvåret.

Följ åsarna som slingrar sig fram mellan vattenleder från Långträsk till Kvavisträsk via Böle.


Kartor

Karta över Rågmjölsvägen, Norakammen och Kyrkstigen (pdf). 


Vajsjöstigen

Kommunens nyaste vandringsled tar dig runt naturreservatet Vajsjön. En total sträcka på ca 11 km. Starten återfinns vid fågeltornet vid Vajsjön. Bra skyltat runt hela sträckan. Vid Vajsjön finns ett ett rikt fågelliv och därav finns ett fågeltorn som ger dig möjlighet att blicka ut över den vackra sjön. Vid Vajsjön finns bänkar och grillplats för den som vill slå sig ner och njuta av lugnet. I närheten till Vajsjön finns även ett elljusspår, en pulkbacke (Mollvingsbacken).

Här hittar du en karta över vandringsstigen runt Vajsjön (pdf).

På Norsjö Turistinformation hittar du även boken Vajsjön av Henning Grahn. Varför inte ta med den ut, för att både läsa, lära och njuta av den vackra naturen?


Svansele dammängar

Svansele dammängar är en av Norsjö kommuns vackra naturreservat. Här erbjuds fiske, fågelskådning och även en kortare vandring fram till kortudden på cirka 1,5km.


Romantiska stigen i Bastuträsk

Under 1960-talet skapade friluftsfrämjandet flera vandringsleder omkring Bastuträsk. Nu har samhällsrådet i Bastuträsk återupplivat ”romantiska stigen”. Romantisk stigen går längs en vacker natur, med kulturmarker och rullstensåsar, formade av istiden. Stigen är c:a 5 Km och passerar bland annat Stor-stavträsket och Lill-Räveln, det finns även en rastplats där ni kan göra upp eld och grilla en Bastuträskkorv. Stigen startas eller avslutas vid slutet av Skolgatan (mot Norsjö).

Här finns mer information och en karta över Romantiska stigen. 

Senast ändrad 10 november 2022

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.