Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Till dig som själv är utsatt

Det är den som utövar våld som är ansvarig för våldet och du har ingen skuld i det. Våld i nära relationer förekommer i alla former av relationer och i alla samhällsgrupper och åldrar. Du som är utsatt för våld har rätt till stöd, hjälp och skydd från samhället. Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att våldsutsatta får stöd och hjälp. Våldet sker oftast i hemmet och kan därför vara svårt att upptäcka för omgivningen. Det gör att det också kan vara svårt att ingripa och hjälpa dig som är utsatt. Många som utsätts för våld av sin partner eller annan är kvar i relationen under lång tid. Att man stannar kvar i förhållandet kan ha flera förklaringar men är en del av våldet och kallas normaliseringsprocessen.


Bra att tänka på om du utsatts för våld i nära relationer

  • Anförtro dig åt människor du litar på – vänner, din chef, en kollega eller någon annan och berättar om din situation. Du har rätt till hjälp och stöd och genom att berätta kan du få stöd att söka hjälp.
  • Vid skador, dokumentera om möjligt. Det bästa är om en läkare kan dokumentera det du utsatts för.
  • Tvätta inte kläder som du har haft på dig i samband med misshandel eller sexuella övergrepp.
  • Spara hot du får via sms, e-post eller på telefonsvararen. Sänd dem vidare till vänner som kan lagra dem. De kan vara viktiga bevismaterial.
  • Ta kontakt med ditt försäkringsbolag – vissa bolag erbjuder gratis samtalsstöd.
  • Ta med dig en stödperson/vän om du gör en polisanmälan, exempelvis någon från en kvinno- eller brottsofferjour.
  • Du har rätt att ha med dig ett så kallat målsägandebiträde redan vid första polisförhöret.

Bra att tänka på om du bestämmer dig för att lämna relationen

Att lämna en relation är många gånger svårt. Om du lever i en relation där du utsätts för våld är det ofta ännu svårare och i vissa situationer kan det vara farligt. Om du känner dig rädd och tror att din partner kan bli farlig är det viktigt att du planerar separationen noggrant. Det är viktigt att du involverar andra människor i din situation. Genom kommunens socialtjänst har du rätt till skydd och stöd om du känner dig hotad. Kontakten kan till exempel ske via telefon, e-post eller brev. Du kan ta hjälp av ett juridiskt ombud.

Följande råd kan vara till hjälp när du bestämt dig för att lämna relationen:

  • Var försiktig när du berättar att du vill separera. Ha någon hos dig eller lämna beskedet på en offentlig plats.
  • Lämna hemmet vid rätt tidpunkt. Om möjligt – lämna bostaden när din partner inte är där eller när hen sover. Berätta gärna för någon du litar på att du bestämt dig för att lämna hemmet.
  • Ta med dig det du behöver. Packa kläder och andra saker som är värdefulla för dig. Har du barn – se till att ta med kläder och sådant som är viktigt för barnen, såsom gosedjur, favoritleksak eller snuttefilt.
  • Välj en trygg plats att åka till. Antingen en vän eller släkting, eller ta kontakt med socialtjänsten eller en kvinnojour.
  • Tänk på din ekonomiska situation – om möjligt ha ett konto som partnern inte har tillgång till. Du har rätt till ekonomiskt bistånd via socialtjänsten i en akut situation.
  • Våga be om hjälp – prata till exempel med en vän, din chef, en medarbetare eller kontakta någon stödorganisation.
  • Om du har barn – se till att de befinner sig på säker plats när du berättar för din partner att du vill separera.
  • Om du har husdjur – ta med dem också om så är möjligt.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.