Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Att tänka på inför resan

Inför din färdtjänstresa finns det en del du behöver tänka på. Här kommer en lista på saker som kan vara bra att komma ihåg.


Beställning

För att beställa färdtjänst ringer du Serviceresor på telefon 0771-25 10 20

Det är bra om du har ditt personnummer lättillgängligt vid beställningen.

Resan bör beställas i god tid, särskilt i samband med storhelger.

Förbeställningstiden är dock minimum en timme. Starttiden kan styras en timme framåt eller en timme bakåt efter diskussionen med dig som beställt färdtjänst.

För specialfordon behöver färdtjänsten förbeställning minst en dag före resdagen för att garantera resa. Vid speciella storhelger krävs längre förbeställningstid.


Medresenär

Du som blivit beviljad färdtjänst har möjlighet att ha med dig en medresenär. Detta ska du meddela vid beställningen av resan för att färdtjänsten ska kunna reservera plats. Antalet medresenärer är begränsat till det antal som ryms i en personbil.


Ledsagare

Om man har behov av hjälp i fordonet under resan kan man ansöka om ledsagare och få det prövat i beslutet. Av- och påstigning ska ske på samma plats som gäller för den färdtjänstberättigade. Ledsagaren får inte själv vara färdtjänstberättigad.


Service av föraren

Föraren ska hjälpa till vid på- och avstigning. Föraren ska även hjälpa till vid i- och urlastning av bagage och hjälpmedel, hämta/bära inhandlade varor samt ledsaga till och från ytterdörr.


Avgifter

Kostnaden är bussbiljettpris plus 25 kr (Länstrafikens kollektivtrafiktaxa). Du måste dock minst betala 35 kr per enkelresa.

Taxan justerar Länstrafiken varje år.

Två barn under 7 år åker gratis med betalande målsman.

Vuxen medresenär betalar samma egenavgift som färdtjänstberättigad.

Egna minderåriga barn (över 7 år) till den färdtjänstberättigade betalar enligt länstrafikens taxa. För närvarande är detta halva den rörliga avgiften plus det fasta tillägget.

Ledsagare åker gratis liksom ledarhund.


Resegaranti

Färdtjänsten har resegaranti. Om avresetiden blir mer än 20 minuter försenad får du ersättning motsvarande din egenavgift för den aktuella resan.


Arbetsresor

Högst 44 enkelresor per månad mellan två specifika adresser (bostad och arbetsplats) medger färdtjänsten. Du som är berättigad till färdtjänst betalar avgift enligt Länstrafikens periodkort för motsvarande sträcka.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.