Djur som stör och skadedjur
Skällande hundar
Om du störs av hund eller katt ska du först prata med ägaren. Det är ägarens ansvar att ha uppsyn över sina husdjur. Du som är hundägare kan till exempel fråga dina grannar om din hund skäller mycket när du inte är hemma. Om din hund orsakar skada är du som ägare skyldig att ersätta detta.
Om det inte hjälper att prata med ägaren till en hund som skäller mycket kan du lämna in ett klagomål till miljö- och byggavdelningen. Då utreder vi om klagomålet är befogat och kan bestämma att hundägaren ska göra något åt problemet.
Lösa hundar och kopplingstvång
Kontakta polisen på telefon 114 14 om du har problem med en lös eller aggressiv hund. Läs mer i författningssamlingen, HKF 1100.
Du som är hundägare måste hålla hunden kopplad på offentliga platser, skolgårdar, motionsspår och i friluftsområden. Hundar får inte vistas på begravningsplatser, badplatser, lekplatser och idrottsplatser. Hundar får inte vara lösa där det finns vilda djur mellan den 1 mars och 20 augusti. Läs mer på Naturvårdsverketssida om allemansrätten.
I de flesta naturreservat råder kopplingstvång hela året. Du kan läsa mer i kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter och i lagen om tillsyn över hundar och katter för våra naturreservat. I övrigt gäller lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150).
Plocka upp efter din hund
Som hundägare ska du alltid plocka upp förorening efter hund längs gator och parkvägar. Katter får inte uträtta sina behov i lekparker och sandlådor där barn leker.
Problem med lösa katter
Kommunen kan inte göra något åt katter som springer lösa. Det finns en prejudicerande dom (Miljödomstolen mål nr M 701-2002) som säger att du själv måste skydda ditt hem och trädgård mot lösa katter om du blir störd. Prata med kattägaren och berätta att du blir störd, i många fall vet inte ägaren om att katten stör.
Du som äger katt har ett stort ansvar. Det är viktigt att du sköter din katt och håller den under uppsyn för att undvika klagomål från grannar.
Djur som behandlas illa
Om du misstänker att ett djur far illa kan du göra en anonym anmälan till Länsstyrelsen som är ansvarig myndighet i frågor som rör djur som behandlas illa och arbetar med tillstånd enligt djurskyddslagen. Ring då till 010-225 41 22. Om situationen är akut ska du kontakta polisen i stället på telefon 114 14.
Skadedjur
Vad som är skadedjur beror på var de uppträder och om de innebär olägenhet för hälsa eller miljö. Fastighetsägaren ansvarar för att åtgärda problem med skadedjur oavsett vem som orsakat problemen.
Möss, råttor, mjölbaggar och silverfiskar är exempel på skadedjur som kan angripa livsmedel, textilier och byggnader. Som hyresgäst ska du snarast kontakta din hyresvärd om du upptäcker skadedjur. Fastighetsägaren är ansvarig för att åtgärda detta.
Om man själv är fastighetsägare och behöver hjälp kan man kontakta företag som arbetar med skadedjursbekämpning. När du söker företag som jobbar med skadedjursbekämpning kan du också söka på sanering.
Senast ändrad 28 november 2023