Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Om du ska gräva på din fastighet

Så länge du gräver på din egen tomt behövs inget grävtillstånd.

Om du byter VA-ledningar på tomten kanske du behöver gräva ut till anslutningspunkten i tomtgräns. Ibland påverkas då gångbanan eller gatan utanför tomten av grävningen. Då måste du ansöka om grävtillstånd. Tillstånd söker du hos Teknikavdelningen.

Ledningskollen.se

Ledningskollen.se  är en tjänst som gör grävarbeten enklare och snabbare för alla inblandade. Du som ska gräva på den egna tomten eller fastigheten kan använda Ledningskollen för att snabbt och enkelt få besked om var ledningar och kablar är nergrävda.

Observera att VA-huvudledningar och gatljus inte är inmätta och med i ledningskollen som andra ledningar. För att begära utsättning av VA-huvudledningar och gatljus; kontakta driftledare VA, kontaktuppgifter till höger.

Det vanligaste skälet att använda Ledningskollen är att man planerar någon slags markarbete, eftersom det då finns en risk finns att man gräver av ledningar. Tjänsten kan också användas för samordning och informationsutbyte vid planering och projektering.

Både privatpersoner, företag, myndigheter, kommuner eller andra som ska utföra markarbeten har nytta av Ledningskollen, liksom naturligtvis de som äger ledningarna. Att gräva på en plats utan att först göra en förfrågan via Ledningskollen till eventuella ledningsägare innebär en stor risk. Den som gräver av en ledning kan bli skadeståndsskyldig.

Det är gratis

Tjänsten finansieras med offentliga medel. Att använda Ledningskollen är gratis.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.