Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Krav för att få försörjningsstöd

Du måste göra vad du kan för att försöka försörja dig själv. Om du har pengar på banken ska du använda dem innan du har rätt till försörjningsstöd, som också kallas socialbidrag. Det gäller också om du har aktier, obligationer eller annat som du lätt kan sälja. Vanligtvis får du inte ekonomiskt stöd för att betala skulder.

Innan du kan få ekonomiskt stöd från socialtjänstens individ- och familjeomsorg ska du först ta reda på om du kan få andra typer av bidrag. Det kan till exempel vara arbetslöshetsersättning, bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsstöd, pension, föräldrapenning eller sjukpenning.

Om du är arbetslös ska du vara beredd att börja arbeta om du får ett jobb. Det innebär bland annat att du ska:
  • Vara anmäld hos arbetsförmedlingen och ha regelbunden kontakt med din handläggare där.
  • Söka arbete på ett aktivt sätt.

Om du av någon anledning inte kan arbeta ska du ha ett intyg som visar att det stämmer. Är du sjuk ska du ha ett läkarintyg och vara sjukanmäld hos försäkringskassan.

Senast ändrad 10 oktober 2020

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.