Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Ansluta till kommunalt vatten och avlopp

Med kommunalt vatten och avlopp är du alltid säker på att ditt dricksvatten är kontrollerat och av hög kvalitet och att vi tar hand om ditt avloppsvatten på ett hållbart sätt.

Om du planerar att bygga om, bygga nytt eller har en befintlig fastighet som du vill ansluta till kommunalt vatten och avlopp ska du kontakta kommunen, teknikavdelningen.

För att få ansluta din fastighet till det kommunala vatten- och avloppsnätet betalar du en avgift till kommunen. Avgiften går till att täcka kommunens kostnader för att producera dricksvatten, underhålla ledningsnäten och ta hand om och rena avloppsvatten.

Vad kostar det att ansluta till kommunalt vatten och avlopp?

När du ansluter din fastighet till det kommunala vatten- och avloppsnätet behöver du betala en anläggningsavgift. Anläggningsavgiften är en engångskostnad för din fastighet.

Anläggningsavgiften beräknas utifrån fyra delar: servisavgift, tomtyteavgift, fastighetsavgift och lägenhetsavgift.

  • Servisavgiften är kostnaden för att vi drar fram vatten och avlopp till din fastighet.
  • Tomtyteavgiften innebär att din kostnad är större desto större fastighet du har.
  • Fastighetsavgiften betalar du för nyttan av att få tillgång till det allmänna nätet och de allmänna anläggningarna.
  • Lägenhetsavgiften baserar vi på hur många bostadsenheter det finns på fastigheten. Med lägenhet menar vi i det här fallet en bostadsenhet i villa, radhus, flerfamiljshus, sommarhus eller liknande.

Alla avgifter ingår i taxan som beslutas av kommunfullmäktige.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.