Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Serveringstillstånd, alkoholtillstånd

Servering av spritdrycker, vin och starköl på restaurang får ske om serveringstillstånd har beviljats enligt alkohollagen.

Olika typer av serveringstillstånd

Ett serveringstillstånd kan gälla alkoholservering till allmänheten, förening, företag eller annat slutet sällskap. Serveringstillstånd kan gälla året runt, årligen under en viss tidsperiod, enstaka tidsperiod eller vid enstaka tillfällen.

Vad krävs för att få ett serveringstillstånd ?

Personlig lämplighet att utöva verksamheten: Serveringstillstånd ges till den som visar att han/hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig att utöva verksamheten. Detta innebär bland annat att den som söker tillstånd ska ha kunskaper i alkohollagen.

Kunskapsprov

Den som ansöker om tillstånd för alkoholservering eller provsmakning ska göra ett kunskapsprov om alkohollagstiftningen. Det är Statens folkhälsoinstitut som har tagit fram kunskapsprovet.
Serveringsstället ska uppfylla alkohollagens krav

Den som ansöker om serveringstillstånd ska också visa att serveringsstället uppfyller alkohollagens krav.

Servering till allmänheten året runt eller årligen under en viss tidsperiod

För servering till allmänheten året runt eller årligen under en viss tidsperiod gäller att serveringsstället ska ha:

  • ett eget kök i anslutning till serveringslokalen och att
  • det ska finnas ett varierat utbud av lagade eller på annat sätt tillredda maträtter.

Undantag: För teater eller konsertlokal får tillstånd till servering av vin och starköl ske i foajé under pauser i föreställningen, utan krav på matservering.

Servering till allmänheten under en enstaka tidsperiod eller vid ett enstaka tillfälle

För servering till allmänheten under en enstaka tidsperiod eller vi ett enstaka tillfälle ska serveringsstället tillhandahålla lagad eller på annat sätt tillredd mat.

Servering i slutet sällskap

För servering i slutet sällskap ska serveringsstället tillhandahålla lagad eller på annat sätt tillredd mat.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.