Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Skolskjuts

Kommunen är enligt skollagen skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för grundskolans elever om det behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionshinder hos en elev eller någon annan särskild omständighet.

Klicka här för att läsa riktlinjerna för skolskjuts.


Vad är skolskjuts?

Skolskjuts är en transport mellan hemmet och skolan av elever.
Samtliga elever som har skolskjuts kan bli hänvisade att ta sig till en busshållplats eller uppsamlingsplats.

Vilka regler gäller vid skolskjuts?

Information om försäkring, avståndsregler, tillfällig skolskjuts, ansvarsfördelning, elev med växelvis boende och mycket mer hittar du i våra riktlinjer för skolskjutsverksamheten. Länk finns till höger på denna sida.

Avståndsregler

Förskoleklass och årskurs 1-5 över 2 km
Årskurs 6-9 över 3 km

På- och avstigningsplats kan utses upp till 2-3 kilometer från hemmet beroende på barnets ålder.

Hur ansöker jag om skolskjuts?

Du ansöker genom e-tjänst, länk till höger. Ansökan ska ha inkommit till skolskjutshandläggare senast tre veckor före det datum som behov av skolskjuts föreligger.

Vilka tider och från var går skolskjutsen?

Skolskjutsar går enligt ordinarie tider, du hittar tidtabellerna på www.tabussen.nu. Skolskjutsarna är märka med en etta (1) i tidtabellen.

Borttappat busskort

Om ett barn tappat bort busskortet, ta kontakt med utbildningsexpeditionen som ger barnet ett tillfälligt kort samt beställer ett nytt som lämnas till barnet.

Om kortet är trasig får barnet ett nytt gratis (då måste barnet visa det trasiga kortet).
För varje borttappat kort debiteras vårdnadshavare 100 kr. Faktura på totala summan kommer till vårdnadshavare i slutet av terminen.

Skolstart

Busskort delas ut till nya skolskjuts elever första skoldagen. Barnen behöver alltså inte visa upp busskort på väg till skolan dagen för skolstart.

Elever som inte har skolskjuts

För elever som inte har rätt till skolskjuts är det vårdnadshavare som ansvarar för att eleven tar sig till och från skolan.

Frågor?

Har du frågor kring skolskjutsar så vänd dig i första hand till utbildningsexpeditionen eller ansvarig rektor.

Frågor om skolskjuts via taxi ringer du taxibolaget på telefon 076-765 49 63.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.