Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Osund konkurrens

Vad är det ?

När det offentliga konkurrerar med det privata näringslivet och det finns risk för att konkurrensen snedvrids och det blir fråga om konkurrens på olika villkor.

Vad får en kommun göra själva? 

Kommuner och regioner får själva ha hand om angelägenheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens eller regionens område eller deras medlemmar. (Skola, Vård, Omsorg) 
Kommuner och regioner får driva näringsverksamhet , om den drivs utan vinstsyfte och syftar till att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna (KnutN exempelvis) 

Exempel på osund konkurrens : Kommunen erbjuder uthyrning av tvätthall för en väldigt låg summa pengar, inom det privata näringslivet finns också en aktör som erbjuder uthyrning av tvätthall, men tar en högre kostnad för detta. Allmänheten föredrar det billigare priset och köper hellre tjänsten av kommunen, vilket leder till att den privata aktören blir utkonkurrerad.   

Exempel på icke osund konkurrens : Skolmatsalen erbjuder lärare att köpa lunch de dagar de inte äter “pedagogiskt” (med barnen på arbetstid). De tar samma pris som genomsnittlig lunchservering i samhället och har därför ingen speciell fördel eller bättre villkor. 

Om man anser att kommunen utför en tjänst till för låg kvalitet (inte samma som osund konkurrens) ska man istället konkurrensutmana. Alltså be kommunen lägga ut detta på anbud istället för att utföra tjänsten själva. 

Utmaningsrätten är till för att pröva verksamheter som bedrivs av kommunen, både kostnads- som kvalitetsmässigt.
Den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att utmana den kommunala verksamheten. 


3L- metoden

För att ta reda på om det är klokt att kommunen bedriver verksamhet kan det vara bra att ställa dessa frågor först.

  1. Är det LAGLIGT? Det får inte bryta mot konkurrenslagen.
  2. Är det LÄMPLIGT? Finns det någon annan som kan utföra det bättre och varför vill just kommunen göra det?
  3. Är det LISTIGT? Vad sänder det ut för signaler, hur uppfattas denna verksamhet om den sköts av kommunen.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.