Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Sopor från sommarstugan

Hur ofta töms tunnorna ?

Den röda tunnan för fritidshus töms varannan vecka under perioden 1 maj – 30 september. Tömningen sker i samband med ordinarie sophämtning, schemat för det hittar du här https://www.norsjo.se/bygga-bo-miljo/avfall-och-atervinning/sophamtning/ 

Att tänka på i början och slutet av fritidshussäsongen

Du ansvarar själv för att ställa upp kärlet efter 1 maj, för att markera för renhållningspersonalen att du har börjat nyttja fritidshuset och önskar hämtning. Renhållningspersonalen lägger ned din tunnan efter sista hämtning för säsongen, för att marker att tunnan ej kommer tömmas något mer detta året.

Vad gör jag om tunnan är full ?

En enkel lösning är ofta att avfallet sorteras bättre och du lämnar mer till återvinningen. Om du har en gemensam lösning för ditt avfall, prata gärna med din grannar. Vid överfyllt kärl kan en extrasäck köpas och lämnas bredvid soptunnan, läs mer om kostnaden för dessa säckar under “avgifter, regler och abonnemang”. Extrasäck köper du på Knut’n.

Du som nyttjar kärlet är ansvarig för att se till att locket går att stänga. Överfyllda sopkärl skapar problem med nedskräpning antingen genom att fåglar eller vinden kommer åt avfallet och sprider det, eller att avfallet faller utanför sopbilen vid tömning.

Utebliven hämtning? Läs mer under fliken sophämtning.

Var lämnar jag tidningar, förpackningar och annat avfall ?

Tidningar och förpackningar ska du lämna på en återvinningsstation. Grovavfall och farligt avfall lämnas på en återvinningscentral. Du hittar mer information om återvinningsstationerna och återvinningscentralerna under respektive flik till vänster.

Latrinhämtning

Endast kommunens godkända behållare av engångstyp får användas vid latrinhämtning. Norsjö kommun hämtar inte latrinsäckar eller tunnor inköpta någon annanstans. Tunnorna tillhandahålls av kommunen mot avgift som innefattar kostnader för behandling. Läs mer om vad tunnorna kostar under “avgifter, regler och abonnemang”.

Behållaren placeras bredvid soptunnorna och hämtas i samband med ordinarie sophämtning. Observera att kärlen inte får ställas ner i soptunnan.

Om latrin lämnas i soptunnan förbehåller sig sopbilspersonalen rätten att lämna kärlet till problemet är åtgärdat.

Om jag har en latrintoalett med säckar, får jag lämna säcken då ?

Säckar är inte godkända ur arbetsmiljösynpunkt . I avgiften för våra latrinrunnor ingår hämtningen och även omhändertagandet av avfallet. Själva tunnan är bara en liten del av kostnaden. Vill du lämna latrinsäckar får du köpa en tunna och stoppa säcken i tunnan.

Eget omhändertagande av latrin

Har du ett utedass vid din sommarstuga och vill ta hand om latrinen själv? Läs mer under fliken kompostering.

Flytta permanent till ditt fritidshus ?

Om du ska flytta permanent till ditt fritidshus behöver du ändra sophämtningen till ett året runt-abonnemang kontakta vår ekonomiavdelning så hjälper de dig med det.

Senast ändrad 10 november 2022

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.