Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Sopor från sommarstugan

Information till fritidshusägare – ändring av abonnemang för hämtning av mat- och restavfall 

Från och med 2024 kommer de röda tunnorna att försvinna. I stället kommer det att finnas två alternativ för ditt avfallsabonnemang.

  1. Du behöver beställa en digital nyckel för att få tillgång till behållarna för mat- och restavfall vid den gemensamma insamlingsplatsen.
  2. Vill du i stället ha ett eget kärl till ditt fritidshus behöver du beställa det hos oss (Norsjö kommun).

Alternativ 1: Hämtning vid gemensam insamlingsplats 

Här hittar du renhållningstaxan. 

Vad är en digital nyckel? 
En digital nyckel är ett litet program i din smarta mobiltelefon som gör att du kan låsa upp behållarna för mat- och restavfallet vid den gemensamma insamlingsplatsen med hjälp av din telefon. Har du inte en smart mobiltelefon är det i stället möjligt att köpa till en fysisk nyckelbricka (Fob) för 1500 kr (engångskostnad).

Mer information om nyckeln och hur du använder nyckeln hittar du här:
www.norsjo.se/atervinningsstationer/

Vad behöver jag göra nu? 
Som fritidshusägare kommer du att få ett brev hem med information.

Så snart vi har dina uppgifter kan vi aktivera din nyckel och du får tillgång till det nya systemet. Vi vill ha dina uppgifter så snart som möjligt men senast 15/4 2024.

Lista över gemensamma behållare för mat- och restavfall från fritidshus finns här:
www.norsjo.se/atervinningsstationer/


Alternativ 2: Byte av abonnemang 

Om du inte vill få avfallet från ditt fritidshus hämtat vid gemensam insamlingsplats är alternativet i stället att få mat- och restavfall hämtat i ett eget kärl. Då behöver du hämtningsabonnemang.

Mer information om kostnader och vad som gäller för eget kärl samt e-tjänst och blankett abonnemangsbyte hittar du genom att klicka här. 


Var lämnar jag tidningar, förpackningar och annat avfall?

Tidningar och förpackningar ska du lämna på en återvinningsstation. Grovavfall och farligt avfall lämnas på en återvinningscentral. Du hittar mer information om återvinningsstationerna och återvinningscentralerna under respektive flik till vänster.


Flytta permanent till ditt fritidshus ?

Om du ska flytta permanent till ditt fritidshus behöver du ändra sophämtningen till ett året runt-abonnemang, det gör du enkelt via vår e-tjänst.

Om du nyttjar ditt fritidshus utanför perioden 1 maj till 30 september, behöver du uppdatera ditt abonnemang till ett kärl som töms året om och detta kan du ansöka om i vår e-tjänst. 

Här hittar du e-tjänsten för abonnemangsbyte. 

Senast ändrad 3 april 2024

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.