Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Djur som kräver tillstånd

Du som har egna djur av något slag vet säkert att djurhållning både ska ske på ett sådant sätt att djuren mår bra, och så att den inte leder till att det uppstår störningar och olägenheter för människor i omgivningen.

För att skydda människors hälsa och miljön krävs tillstånd av miljö- och hälsoskyddsenheten för att hålla vissa djur inom område med detaljplan.

Följande djur omfattas av detta krav:

  • Nötkreatur, häst, get, får eller svin, inklusive minigris
  • Pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur (till exempel höns, ankor eller gäss)
  • Giftig orm

Bestämmelser om detta finns i kommunens lokala regler om hälsoskydd.

Tillstånd från länsstyrelsen

För vissa sällskapsdjur behöver du även söka om tillstånd från länsstyrelsen. Till exempel då du vill ha många hundar eller hästar eller om du vill föda upp hundar, katter eller hästar. Du behöver också tillstånd om du har en yrkesmässig verksamhet, exempelvis en ridskola eller en zoobutik. Länsstyrelsen prövar din ansökan enligt djurskyddslagen. Läs mer på  länsstyrelsens sida om tillstånd för sällskapsdjur

Hos Jordbruksverket kan du läsa mer om när det krävs tillstånd.

Tänk också på att vissa arter är skyddade enligt 8 kap. miljöbalken och artskyddsförordningen. Kontakta länsstyrelsen, enheten för natur- och viltärenden, om du har fler frågor om hållande av t.ex. skyddade ormar.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.