Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Motioner, interpellationer, enkla frågor och medborgarförslag

Motioner och interpellationer är förslag och frågor som ställs av ledamöter i kommunfullmäktige.

Motioner

Motioner är skrivna förslag från en eller flera ledamöter i kommunfullmäktige. Innan kommunfullmäktige tar ställning till en motion utreds den av tjänstepersonerna. Därefter går den genom ansvarigt utskott och kommunstyrelsen innan den är åter hos kommunfullmäktige för beslut.

Interpellationer

Interpellationer är frågor som ställs av ledamöter i kommunfullmäktige till kommunalråd eller till ordföranden och första vice ordförande i nämnd eller utskott. En interpellation kan även ställas till ordförande i styrelsen för ett kommunalt bolag, till exempel Norsjölägenheter AB.

Alla fullmäktiges ledamöter kan delta i debatten kring en interpellation. Interpellationerna är inte föremål för beslut.

Motioner och interpellationer ställs oftast av den politiska oppositionen (partier som inte är i majoritet).

Enkla frågor

En ledamot som snabbt vill ha svar från någon ansvarig i den styrande majoriteten kan skriftligen lämna in en så kallad enkel fråga.

Enkla frågor ska beröra ganska enkla sakförhållanden och meningen är inte att framkalla någon politisk debatt.

En enkel fråga leder inte till något beslut i fullmäktige. När frågan besvaras får bara den som ställer frågan och den som svarar delta.


Medborgarförslag

Om du som medborgare har förslag på saker du anser kommunen skulle kunna göra, exempelvis införa nya riktlinjer, bygga en bro och så vidare kan du göra ett medborgarförslag och skicka detta till kommunens kansli.

Läs mer om medborgarförslag här. 

 

 

Senast ändrad 9 januari 2024

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.