Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Kommunjägare

En kommunjägare har ansvar för att ta hand om skadade djur på kommunens mark. Det kan vara vilda djur som tar sig in på detaljplanelagt område och skadar sig eller som av någon anledning redan är skadade när de tar sig in på kommunens mark. Ska insatser ske på annan mark måste kommunjägaren ha varje markägares tillstånd. Om du anser att det finns djur som bör tas bort på kommunal mark, kan du kontakta Malå/Norsjö miljö- och byggavdelning

Kommunjägaren hjälper inte till vid viltolyckor

Kolliderar du med vilt är det 112 du ska ringa, för mer information om viltolycka besök www.viltolycka.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Möss och råttor, myror och getingar ses inte som skadedjur i vår bemärkelse utan hanteras av Anticimex.

Så förhindrar du skadedjur

När fjärrvärme började dras in i husen blev det många tomma och oanvända skorstenar runt om i kommunen. Sotarna tillhandahåller ett galler som passar i alla skorsstenspipor. På det sättet undviker du att erbjuda kajor häcknings- och boplatser bland husen. Det är en väldigt effektiv metod som fastighetsägare kan använda sig av.

Låt bli att mata djuren, vill man mata småfåglarna går det bra att göra en bur av till exempel kompostgaller så kommer småfåglarna in men inte kajorna.

Tänk på att matar du rådjur på vintern kommer de och äter dina blommor på sommaren. Det är nämligen samma djur som kommer och det går inte att göra något åt det mer än att skrämma iväg dem. På alla djur som inte står benämnda som skadedjur i Jaktförordningen bilaga 4 gäller allmän jakttid. Det går aldrig att få skyddsjakt på dessa, rådjur är ett sådant djur.

För att slippa älg och vildsvin i trädgården är det bra att plocka bort fallfrukt.

Hur får jag tag på en kommunjägare ?

Ring vår växel 0918-14000 eller skicka e-post till info@norsjo.se

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.