Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Livsmedelshantering

Om du planerar att starta en livsmedelsverksamhet kan det vara klokt att ta reda på vad som gäller. Kontakta miljö- och byggavdelningen om du inte får svar på dina frågor här.

Checklista för dig som vill starta restaurang eller annan typ av matservering

Checklista för att starta restaurang

Checklistan ger dig en samlad bild över de tillstånd du behöver söka samt de uppgifter du behöver lämna. Du kan också logga in och skapa en personlig checklista.

Mer information

Läs gärna Livsmedelsverkets broschyr Öppna café som innehåller bra information för dig som vill starta olika typer av mindre livsmedelsverksamheter.

Om du vill ta del av specifik information om olika livsmedelsbranscher kan du gå till Livsmedelsverkets webbplats.

Information in English

Opening a café, information from Livsmedelsverket for one and two man companies

Registrering

Innan du startar din verksamhet ska du registrera den hos miljö-och byggnämnden. Anmälan om registrering ska lämnas senast 14 dagar innan du startar.

Anmäla och registrera.

OBS! Från och med 1 januari 2019 är kommunen skyldiga att ta ut en sanktionsavgift om man startar en ny livsmedelsverksamhet utan att ha registrerat verksamheten.

Registreringen innebär att miljö- och byggavdelningen tar emot uppgifterna om din verksamhet och för in dessa i miljö- och byggnämndens register. Efter registreringen kommer du att kontaktas av en miljö-och hälsoinspektör för en första kontroll. Vi kommer då att bedöma om din verksamhet uppfyller livsmedelslagstiftningens regler och krav.

Registreringen är personlig och gäller bara för den företagare som gjort anmälan. Vid ägarbyte måste ny registrering ske.

Registrering av livsmedelsanläggning

Godkännande

Om du ska starta en animalieanläggning till exempel ett slakteri eller tillverka ost ska du ansöka om godkännande av verksamheten. Ansökan om godkännande sköts av Livsmedelsverket, mer information hittar du i länken nedan. Om det är ytterst liten produktion kan endast registrering vara tillräckligt.

Läs mer här på Livsmedelsverket 

Det kan krävas bygglov för att få öppna en livsmedelsverksamhet. Om du planerar att förändra lokalen invändigt kan det krävas en bygganmälan.

Kontakta kommunens miljö-och byggavdelningen om du vill få reda på om det krävs bygglov/bygganmälan för att öppna livsmedelsverksamhet i lokalen.

Kontroll av livsmedelsverksamheter

Miljö- och byggnämnden ansvarar för den offentliga kontrollen av de livsmedelsverksamheter som är registrerade i Malå och Norsjö kommun. Miljö- och hälsoinspektörer kontrollerar till exempel restauranger, caféer, butiker, skolkök, food trucks och dricksvattenproducenter. Kontrollerna sker oftast oanmält. Syftet är att bedöma om verksamheten bedrivs på ett livsmedelshygieniskt säkert sätt samt att kunderna får tillgång till rätt information om livsmedlen och inte blir lurade.

Läs mer här; Rådgivning vid livsmedelskontroll 

Egenkontroll

Egenkontrollen ska leda till att de livsmedel som säljs eller serveras är säkra. Du ska själv kontrollera riskerna i din livsmedelshantering. Kontakta din branschorganisation för att få hjälp.

Vid frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta miljö- och byggavdelningen.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.