Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Grävning på din tomt

Instruktioner för dig som ska gräva själv i aktuella utbyggnadsprojekt

Vi markerar avlämningspunkten med en käpp, 50 meter från er fastighet eller vid tomtgräns om den ligger närmre. Från den markeringen gräver du ett 35 centimeter djupt kabeldike, till den plats vid husväggen där du vill ta in fiberkabeln. Kabeldiket ska vara så rakt som möjligt, utan skarpa svängar.

Om du inte hinner klart kabeldiket innan utsatt tid måste du kontakta oss.

Ledningskollen

När du ska gräva är det bra att veta vad som finns i marken sedan tidigare. På Ledningskollen kan du kostnadsfritt begära ledningsanvisningar. En tekniker från ledningskollen är ut och markerar de ledningar som finns i marken för att du ska kunna undvika kabelskador och de kostnader som en avgrävd kabel kan medföra.

Klicka här för att läsa mer.

Vad händer sen ?

Vi levererar slang, ändplugg och markeringsnät till ditt område där du kan hämta de längder du behöver. Rulla ut slangen i kabeldiket och fyll på ca 10 centimeter fin jord eller sand ovanpå slangen.  På detta lägger du sedan markeringsnätet innan du återställer kabeldiket helt. Lämna öppet en meter vid husvägg och i andra änden av  kabeldiket.

Lämna även en meter slack i båda ändar på slangen och markeringsbandet så kapar vi till det i rätt längd vid installationstillfället. Plugga ändarna så inte jord eller annat skräp kan komma in i slangen.

När det blir dags för installation i ditt hus blir du kontaktad av vår entreprenör för tidsbokning.

Här finns olika länkar till hur man själv kan gräva på sin tomt:

 

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.