Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Hjärtstartare

Norsjö kommun har placerat ut ett antal hjärtstartare. Utöver kommunen finns det både företag och byaföreningar som har placerat ut hjärtstartare i kommunen.

Några av kommunens hjärtstartare:

Vinkelbo, Storgatan 31, Norsjö

Solbacka, Skolgatan 43, Norsjö

Bäckgården i Bastuträsk, Kanalgatan 5, Bastuträsk

Kommunhuset, Storgatan 67, Norsjö

Simhallen, Skolgatan 25

Viktigt att veta är att verksamheterna och kommunen inte har något medicinskt eller juridiskt ansvar när det gäller användandet av hjärtstartare. Personal i verksamheterna kommer inte att åka ut med hjärtstartare till de som behöver den. Kommunen har endast ansvaret över att utrustningen fungerar.


Vid Hjärtstopp

Larma 112, kalla på ambulans

Kalla även på hjälp av någon annan som finns i närheten, påbörja hjärt- och lungräddning. (30 kompressioner och 2 inblås).

När du larmat 112 och de förstått att det rör sig om ett hjärtstopp kommer du via telefonen att få instruktioner av larmoperatören i hur du utför hjärt- och lungräddning.

Finns det en hjärtstartare i närheten hämta den, eller be någon annan hämta.

En hjärtstartare är enkelt uttryckt en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och som om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen

Vem som helst, med eller utan utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp. I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. Hjärtstartaren ger tydliga röstinstruktioner på svenska som är lätta att följa.

Det är viktigt att känna till att skulle man försöka använda hjärtstartaren på en person som inte har drabbats av hjärtstopp så kommer den att protestera, den levererar bara ström om den känner av det elektriska kaos som är mottagligt för den behandlingen.

Norsjö Folkhälsoråd

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.