Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Så beräknas försörjningsstödet

Försörjningsstöd beräknas normalt månadsvis. Du kan själv räkna ut ditt preliminära försörjningsstöd med hjälp av länken till höger. 

Försörjningsstöd beräknas normalt månadsvis och ska, efter komplett inlämnad ansökan, handläggas snarast möjligt eller inom en vecka.

I riksnormen ingår gifta, sambo eller registrerad partner samt barn i samma hushåll och som har en gemensam ekonomi.

Genom att lägga ihop; riksnormen/familjeförhållanden med skäliga utgifter (hyra, hushållsel, hemförsäkring, fackavgift och fack- och a-kasseavgift, arbetsresor) får man fram hushållets totala behov för att klara sig en månad. Hushållets behov av försörjningsstöd får man genom att dra ifrån inkomsterna.

Ibland har hushållet utgifter som inte får räknas med enligt socialtjänstlagen och kommunens riktlinjer, som till exempel banklån, kortkrediter, skulder, etc.

Det är många faktorer i din situation som vägs in i det slutliga beslutet, som bygger på en individuell bedömning. Därför bör du tänka på att Socialtjänstens bedömning kan vara en annan än den uträkning du får fram. För att veta säkert måste du ta kontakt med Socialtjänsten i din kommun.

Du har alltid rätt att ansöka om försörjningsstöd och få din sak prövad av Socialtjänsten.

Med hjälp av vår provberäkning kan du få reda på om din ekonomi ligger över eller under nivå på försörjningsstöd. Dina uppgifter sparas inte i systemet.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.