Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Dödsfall och begravning

När du som anhörig eller vän mister en närstående ställs du inför sorg och saknad, men också inför praktiska frågor såsom begravning, bouppteckning eller dödsboanmälan.

Begravning, strö ut askan

Svenska kyrkan har ansvar för begravningsverksamheten för alla medborgare i Sverige oavsett vilken religions- eller kyrkotillhörighet man har. Det gäller också om man inte har någon kyrko- eller religionstillhörighet. Hos Länsstyrelsen kan man söka tillstånd att strö ut aska efter en avliden person.

Dödsboanmälan

Om den avlidne saknar fast egendom eller om den avlidnes tillgångar inte räcker till annat än begravningskostnader och andra utgifter, med anledning av dödsfallet, kan bouppteckningen ersättas av en så kallad dödsboanmälan.

Bouppteckning

När någon avlidit ska de som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det innebär att man går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevandes tillgångar och skulder.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.