Gå direkt till textinnehållet
Visa meny
Björnlaget i Norsjö dansar på nationaldagsfirandet.

Kulturföreningar

Det finns mycket att upptäcka gällande kultur i norsjöbygden. De föreningar som finns lägger ner mycket ideellt arbete för att det ska finnas möjlighet för norsjöbygdens invånare att uppleva kultur på nära håll.


Norsjö Musik- och Teaterförening

Föreningen är Riksteaterns lokalavdelning i Norsjö kommun. Föreningen är ideell och vill ge invånarna i norsjöbygden ett så rikt och varierat utbud av scenkonst som möjligt.

Norsjö Musik- och Teaterförenings program är alltid fyllt med arrangemang som kan locka både en äldre och yngre publik.


Bastuträsk Kulturbyggnader

Intresseföreningen Bastuträsk kulturbyggnader bildades 1990 för att kunna bevara fastigheten som kulturbyggnad. Ett omfattande arbete med att rusta upp och återskapa fastigheten har gett unika gamla klassrumsmiljöer och kyrksalen är återställd. Här finns också ett beredskapsmuseum, med minnen från beredskapstiden under andra världskriget, och minnen från krigssjukhustiden, från företag och affärer i Bastuträsk, från hemmiljö från 40 talet med mera.


Norsjöbygdens Berättare

Föreningen verkar för att människor från olika kulturer kan mötas kring det muntliga eller skriftliga berättandet. Den verkar också för att bevara och främja användande av dialekter i allmänhet och Norsjöbondskan i synnerhet.


Norsjöbygdens Hembygdsförening

Norsjöbygdens hembygdsförening bildades 1945. Fanny Grahn månade mycket om hembygdsföreningen. När hon dog testamenterade hon hela sitt hemman till Norsjö kommun med förbehåll att hembygdsföreningen skulle förvalta det. Föreningen idag är mycket aktiv och anordnar ett flertal arrangemang per år, till exempel midsommarfirande, Norsjödagen, auktioner, med mera.


Norsjöbygdens Släktforskarförening

Norsjöbygdens Släktforskarförening är föreningen för dig som är nyfiken på din historia. Föreningen har tillgång till mikrokort och förutom för Norsjö finns även stora delar av Arvidsjaur, Burträsk, Degerfors, Lycksele, Malå och Skellefteå. Klubben anordnar också nybörjarkurser för släktforskare.


Stiftelsen Dahlbergsgården

1985 bildades stiftelsen Dahlbergsgården och gården öppnades för allmänheten. Dahlbergsgården är inte som ett museum i vanlig bemärkelse, den gamla atmosfären finns kvar och det känns som om husfolket bara gått ut ur huset för ett ögonblick. Gården visar levande hur verkligheten tedde sig för de fyra generationer som levde och verkade på gården.


Vävskälet

Föreningen Vävskälet är en ideell förening som vill bevara och vidareutveckla vävningen. Vår vävlokal är före detta skolan i Petiknäs där finns flertalet vävstolar uppsatta.

 

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.