Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

ICE i mobilen

ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency. Råkar du ut för en olycka eller blir akut sjuk behöver räddnings- och sjukvårdspersonal få kontakt med dina anhöriga. Genom att lägga in ICE kontakter i din mobiltelefon underlättar du deras arbete.

Så här lägger du in ICE

Lägg in dina närmaste anhöriga i din mobiltelefons adressbok under namnet ICE. Då kan de snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk och inte kan tala.

Så här gör du för att lägga in ICE i mobilen:

  1. Lägg till en ny kontakt i telefonboken. Skriv in ICE1 följt av namn och vilken relation du har till personen t.ex. Anna fru/wife, +46 och sedan telefonnumret – utan den första nollan
  2. Spara den nya kontakten. Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt som i punkt “1” och så vidare.

Tänk på att:

  • Använda det internationella utlandsprefixet + istället för “00”, som endast används inom Europa.
  • Landsnummer för svenska kontaktpersoner är 46.
  • Använda engelska som språk så att funktionen även fungerar när du är utomlands.
  • Berätta för de personer du lagt in under namnet ICE så att de vet om det.

Tips!

Om du vill undvika att din mobiltelefon presenterar dina kontaktpersoner som ICE+namn när de ringer till dig kan du lägga in tecknet * direkt efter numret till din ICE-kontakt. Numret kommer ändå att fungera om man behöver ringa din ICE-kontakt i en allvarlig situation.

ICE för smartphones och andra kodlåsta telefoner

När telefoner är kodlåsta kan räddnings- eller sjukdomspersonal inte komma åt adressboken för att hitta ICE-kontakter. Ett lösning är att ta en bild på ICE-kontakten med numret och ha som bakgrundsbild på sin display.

IOS 8 för iPhone ger stöd för ICE-kort där kontaktpersoner samt information om sjukdomar, allergier, med mera kan fyllas i och nås vid låst skärm utan kod. Du fyller i informationen under Medicinskt ID i appen ”Hälsa” på din iPhone för att informationen ska bli tillgänglig även vid låst skärm.

För dig som har en Android-telefon finns det olika appar som gör ICE-nummer tillgänglig vid låst skärm.

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.