Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Skidspår

Norsjö kommun har ett antal längdskidspår i kommunen, de flesta av dessa sköts av föreningar mot ersättning enligt bidragsnormerna. Se Elljusspår – Norsjö kommun (norsjo.se)

I Norsjö samhälle är det kommunen som har huvudansvaret för skötsel av skidspår. I Norsjö finns flera olika längder på skidspår. Elljusspår på 2,5 km och 4 km, samt övriga slingor efter det så kallade ”milspåret” på 3 km, 5 km och ca 10 km samt det så kallade skolskidspåret vid arenaområdet.

Spåren prepareras efter snöfall och underhålls vid behov. Norsjö kommun ansvarar för preparering av spår under vardagar. Preparering sker i första hand för skola och föreningsliv, tisdagar och torsdagar är prioriterade dagar samt inför helg. Vid eventuellt snöfall under helg prepareras spåren max en gång och prepareringen utförs i dessa fall i samarbete med Norsjö Skidor.

Preparering av spår sker med pistmaskin och för att få ett bra underlag krävs det på ”milspåret” ett minimum på 30 cm packad snö innan klassiska spår kan dras. Elljusspåret och skolskidspåret kan i vissa fall dras tidigare då underlaget är mindre ojämnt.

Alla våra spår är avgiftsfria.

För att minska slitaget på spåren ber vi allmänheten att undvika att promenera i skidspåren, spåret är till för skidåkning. Detta gäller hela spårytan, både på skejtsidan och i de klassiska spåren. Det är tillåtet att åka skidor med hund efter ”milspåret” dock måste du som åkare med hund ta hänsyn till andra skidåkare, alltid ha hunden kopplad samt plocka upp efter hunden.

Belysningen längs med spåren tänds dagligen kl. 06:00 och släcks kl. 23:00.

Senast ändrad 5 januari 2024

Status för skidspår

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.