Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Kontant reseersättning

Elever som har långt till busshållplats, lång res- eller väntetid eller medicinska skäl kan söka kontant reseersättning.

Kontant reseersättning får elever i gymnasieskola, kommunal vuxenutbildning och folkhögskolor.

För att få kontant reseersättning så måste du uppfylla reglerna för att få busskort:

  • minst 6 km mellan folkbokföringsadress och skola
  • utbildningen är på heltid

Du har rätt till ersättning t.o.m. vårterminen du fyller 20 år. Något av nedanstående alternativ ska uppfyllas för att få kontant reseersättning:

  • När du ej når en kollektivtrafiklinje inom ett gångavstånd av 4 km.
  • När bussens tidtabell innebär att din sammanlagda väntetid på undervisningsorten före och efter skolans ramschema överstiger 2 timmar/dag i genomsnitt. Ramschema: 08.30-16.00. Går ej att kombinera med busskort.
  • När den totala restiden inklusive väntetid överstiger 2 timmar. och 45 min/dag i förhållande till skolans ramschema. Ramschema: 08.30-16.00. Går inte att kombinera med busskort.
  • Om du har medicinska skäl som gör att du måste åka buss trots att du inte har 6 km till skolan. Ansökan måste då kompletteras med läkarintyg.
  • Andra skäl, ansökan måste kompletteras med intyg.

Ersättningen betalas ut en gång per termin enligt Länstrafikens taxa och kommunen är ej skyldig att att ge en högre ersättning än per månad än vad som motsvarar 1/30 av prisbasbeloppet, för varje hel kalendermånad som eleven har kostnader för resor mellan bostaden och skolan.

Senast ändrad 20 mars 2024

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.