Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Vad menas med bredband?

Bredband kan enkelt förklaras som åtkomst till internet. Det är en fast uppkoppling där du betalar för en möjlighet att surfa på internet och utnyttja tjänster. Invånare, näringsliv och offentlig verksamhet ställer krav på bredbandsutbyggnad. Tjänster och användningsområden inom IT utvecklas ständigt. Ny digital teknik leder till spännande innovationer, kreativitet och effektivisering.

Varför fiber ?

Med fiber skapar man förutsättningar för att kunna ta del av tjänster hemma. Vårdtjänster, fjärrstyrning, energiövervakning, larm med mera möjliggörs av en snabb och stabil internetuppkoppling via fiber.

Överlag ökar attraktionsvärdet markant då en fastighet ansluts till fibernät jämfört med att vara ansluten till t.ex. ADSL. Även om man själv inte är intresserad av en snabb internetuppkoppling, kan det vara klokt att installera fiber eftersom det snart är lika viktigt som väg, vatten och el. Har man inget behov av fiber i dagsläget så kan man i alla fall dra in fiber i huset, och vänta med att teckna abonnemang för olika tjänster, tills man känner att behovet finns. Det är betydligt dyrare att beställa en fiberanslutning i efterhand, jämfört med att beställa fiber då utbyggnad ska ske i området. För att kunna ta del av framtida service och för att kunna bo och verka på landsbygden är ett utbyggt fibernät en av grundförutsättningarna. För den åldrande befolkningen kommer bredband att kunna erbjuda tjänster inom bl.a. hemtjänst och sjukvård.

Alternativa bredbandslösningar

Mobilt bredband fungerar som trådlös uppkoppling för både datorer och surfplattor. Det fungerar nästan likadant som för mobiltelefoni förutom att det inte ingår samtal, sms och mms. Precis som inom mobiltelefoni kan du teckna ett abonnemang eller kontantkort och detta gör du hos en mobiloperatör som erbjuder mobilt bredband.


Jämförelse

Fiber

+ Mycket snabb internetuppkoppling – nästintill obegränsad kapacitet

+ Kan med god kvalitet användas för telefon, tv och internet samtidigt

+ Möjliggör användning av framtida tjänster

+ Fibern grävs ner och är därför driftsäker och okänslig för störningar

+ Hastigheten förblir hög och stabil

+ Livslängden på fiberkabeln är mycket lång

+ Gör fastigheten mer attraktiv

– Hög installationskostnad på grund av grävning.

 

Mobilt bredband

+ Låg installationskostnad

+ Det mobila nätet byggs ständigt ut och täckningen blir allt bättre

+ Mobilt bredband går att ”ta med sig” på exempelvis semestern

– Begränsad kapacitet och förhållandevis dyrt

– Känsligt för väder

– Varierande hastighet beroende på antalet samtidiga användare

– Signalen försvagas ju längre ifrån masten du befinner dig och hastigheten blir då låg och instabil

– Ofta begränsad datamängd per månad.


Nedsläckning av kopparnäten

Telia ser kontinuerligt över sitt kopparnät, det som många hushåll använder sig av till fast telefoni samt bredband via så kallad ADSL. Kopparnät kommer successivt att tas bort till förmån för mer moderna lösningar såsom fibernät.

Här kan du läsa mer om moderna lösningar https://www.telia.se/privat/om/framtidensnat

Senast ändrad 28 november 2023

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.